Hurdan bör nästa biskop i Borgå stift vara?

Idag deltog jag i debatten Slaget efter tolvRadio Vega. Jag diskuterade med Kyrkpressens konservative chefredaktör Stig Kankkonen under rubriken Ska Borgå stifts följande biskop vara konservativ? Programmet kan avlyssnas på YLE Arenan.
På förhand hade jag formulerat mina synpunkter som följer:
  • Sine qua non: han eller hon bör helhjärtat följa kyrkans ordning. En kvinnoprästmotståndare är alltså fullständigt utesluten, oberoende av hurdana trick han tar till (t.ex. att kvinnor skickas till andra stift för prästvigning).
  • Han eller hon bör vara teol.dr.; en teol.lic. kan eventuellt tänkas. En lämplig magister kunde säkert vara en god biskop, men om det svenska stiftets biskop är magister medan alla de finska biskoparna är doktorer, sätter det finlandssvenskarna i underläge.
  • Han eller hon bör vara en moderat teolog, ingen extremist. Moderat konservativ eller moderat liberal spelar inte så stor roll, bara teologin ligger nära mittfåran. Annars riskerar stiftet en onödig tudelning.
  • Han eller hon bör ha en tillräcklig andlig resning för att kunna leda ett så mångfacetterat stift som vårt. Någon grå mus är inte ändamålsenlig, utan biskopen bör ha både karaktär och karisma.
  • Han eller hon skall vara tillräckligt ödmjuk för att kunna lyssna till goda förslag oberoende varifrån de kommer, men samtidigt ha tillräckligt med ryggrad för att kunna fatta sina beslut själv och hålla fast vid dem.
  • Erfarenhet av ledarskap, administration och församlingsarbete är starka meriter. En kyrkoherde går alltså förbi t.ex. en professor på denna punkt, medan professorn lämnar en kaplan bakom sig.
  • Också åldern bör vara lämplig. En ämbetsperiod på tio till femton år är lagom för en biskop. Om den blir kortare, hinner biskopen inte genomföra det han eller hon borde, men om den blir längre, riskerar stiftet stagnation. Vi har nyligen fått pröva på båda varianterna (utan att vilja kritisera varken biskop Erik, 24 år, eller biskop Gustav, 3 år). Detta innebär att idealåldern för biskopskandidaterna ligger mellan femtio och femtioåtta år; pensionsåldern är ju 65-68 år.
  • Sedan är det en sak för sig att det torde vara omöjligt att hitta någon som har alla dessa egenskaper. De som nominerar kandidater och de som röstar bör bedöma vilken kombination som är bäst.
    Och Kankkonen och jag stred inte alls så mycket som jag hade trott på förhand...

    4 kommentarer:

    Anonym sa...

    Är punkterna i viktighetsordning?

    Kalle af sa...

    Nej, bara den första.

    Anonym sa...

    Vad tråkigt att det skall vara den första. :( Det är ju nämligen inte så hiskelit central fråga...

    Kalle af sa...

    Nåja, det beror väl på ur vilken synvinkel man ser det. Om man ser det ur teologisk synvinkel, så har du helt rätt; det finns mycket viktigare frågor.
    I ett biskopsvalssammanhang blir situationen däremot en annan. Sådär en fjärdedel (om jag minns rätt) av stiftets präster är kvinnor. Om stiftets biskop i praktiken säger att han inte erkänner deras prästvigning, blir nog deras förhållande till sin biskop starkt lidande. Och deras välbefinnande är en "hiskeligt central fråga" - eller borde åtminstone vara det...