Äntligen!

Regeringens finanspolitiska ministerutskott har kommit överens om att höja alkoholskatten med tio procent nästa år. Beslutet är ett led i kampen mot de allt dyrare följderna av den växande alkoholkonsumtionen. (Hufvudstadsbladet 18.11.08)
Det var verkligen på tiden! Det dummaste beslut som den förra regeringen fattade var sänkningen av skatten år 2004. Hoppas nu bara att pengarna faktiskt går till hälsovården.
Enligt en forskare som intervjuades i radionyheterna, har antalet dödsfall i leverchirros ökat med 500 per år som en direkt följd av sänkningen för fyra år sedan. Därtill kommer alla andra alkoholrelaterade sjukdomar och olyckor. Att klaga på denna höjning och den som gjordes tidigare i år, är alltså att cyniskt spotta på mänskligt lidande. Och varför staten skall subventionera sådant lidande har jag aldrig förstått.
Men varför höja med bara tio procent? Man kunde ha höjt alkoholskatten med 100% och sänkt momsen på livsmedel i stället.
Nå, det här är förstås bättre än ingenting, och vi kommer knappast mycket längre bara genom att påverka prisnivån. Andra åtgärder vore av nöden, men vilka de skulle vara kan jag inte säga. Förbud och rationering har prövats, men fungerade inte enligt förväntan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle man höja skatten med 100% sulle det väl leda till att folk börjar bränna själv.

1920/30-talen visar att en alltför sträng alkoholpolitik egentligen verkar till det motsatta... Aldrig har väl aloholproblemen varit så stora!

Kalle af sa...

Jag håller helt med dig. Och särskilt i den sista punkten.