Biskopsvalet i Tammerfors

Det tycks vara mängder av olika kyrkliga val på gång just nu. Det senaste är biskopsvalet i Tammerfors stift (som Kotimaa har behandlat här och Kyrkpressen här). Biskop Juha Pihkala avgår med pension, och hans efterträdare tillträder i juni.
Sex personer var uppställda i valet, vars första omgång förrättades idag kl. 12. De 948 rösterna fördelades enligt följande:
Matti Repo 247 röster
Pekka Särkiö 204
Ari Hukari 191
Olli Hallikainen 165
Eija Harmanen 75
Markku Koivisto 66
Därmed går Repo och Särkiö vidare till den andra omgången, som förrättas om två veckor. Båda är teologie doktorer. Repo är teologisk sekreterare vid kyrkostyrelsens utrikesavdelning, medan Särkiö är kyrkoherde i Keski-Lahden seurakunta i Lahtis.
Angående de utslagna kandidaterna kan jag säga att Hallikainen, domprost i Tammerfors, är min studiekompis, Harmanen var den enda uppställda kvinnan (så någon kvinnlig biskop blev det inte nu heller) och Koivisto, verksamhetsledare för Nokia Missio, har jag bloggat om flera gånger tidigare, t.ex. här. Stiftsdekan Hukari känner jag inte.
Uppdatering: Koivisto har visat sig vara en dålig förlorare. Först är han uppställd i biskopsvalet, och sedan när han förlorar kallar han kyrkan för Laodikeia och vill skriva ut sig. Detta rapporterar bl.a. Kyrkpressen och Dagen 13.3.08. Jahaja.
Enligt en uppgift i Kotimaa blir det stora omställningar på biskopsstolarna under de närmaste fem åren. Förutom Tammerforsbiskopen, som byts nu, måste biskoparna i S:t Michel och Borgå gå i pension år 2009. Ärkebiskopen står i tur året därpå. År 2012 blir det biskopsval i både Helsingfors och Esbo, och Kuopio följer år 2014. Det är bara biskoparna i Uleåborg, Lappo och Åbo som har över tio år kvar.
Alla dessa årtal måste dock tas med en nypa salt; biskoparna har en gaffel på ett par år mellan den ålder då de får gå i pension och den då de måste.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men vilken av de två som gick till den andra omgången är bättre för jobbet? :)

Kalle af sa...

Det får vi se om två veckor. Åtminstone hoppas jag att det är den bättre som blir vald. :-)

Anonym sa...

Utlagt 23 febr. 2003:
www.algonet.se/~bengtk/markkukoivisto.htm