Tidiga kvinnliga katolska biskopar?

Jag fick en video sänd till mig på Facebook (tack, Linus!). Det är frågan om ett program från GodTalkTV, där studiovärden Bridget Mary Meehan intervjuar dr Dorothy Irvin, katolsk teolog och arkeolog.
Irvin berättar om konstverk som har kommit fram i utgrävningar och som finns i antika kyrkor. Dessa konstverk visar att kvinnor har varit i ledande ställning inom den katolska kyrkan långt in på medeltiden. Därför, menar Irvin, vore kvinnliga präster och biskopar inom den romersk-katolska kyrkan ingalunda mot kyrkans tradition eller ordning.
Detta är naturligvtis mycket intressant. Frågan är bara hur långtgående slutsatser man kan dra av det material som Irvin presenterar. Jag kan ännu acceptera att kvinnliga församlingsledare förekom under de första århundradena, men att tala om en kvinnlig biskop så sent som på 800-talet låter nog en smula långsökt i mina öron.
Men Irvins forskning kanske vore värd en närmare granskning.
En annan som talar för kvinnliga präster inom den katolska traditionen är bloggaren Charlotte Therese. Bara som ett litet bloggtips.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej

Jag har hört en del argument för och emot att det skulle ha funnits tidiga kyrkliga ledare.

Men jag baserar inte mitt förespråkande för kvinnliga präster i RKK på det, eftersom det råder så delade meningar kring historien.

Tänker istället på Pauli ord om att man inför Jesus varken är man eller kvinna, slav eller grek etc...

Mina medkatoliker säger då:
"men på JORDEN råder denna ordning",

fast då kan man undra:
Ska inte kyrkan representera mer än rådande världsordning, dvs istället vara en glimt av Himmelriket?
:)