Finlandssvenskar positiva till homovigsel

Fyra av fem finlandssvenskar godkänner borgerlig vigsel av personer av samma kön. Det här kommer fram i en enkät som Svenska Yle har låtit Institutet för samhällsforskning göra i december 2010. Och allt fler partier godkänner ett könsneutralt äktenskap, trots att bara De Gröna driver frågan aktivt.
Undersökningen visar att 81% godkänner en borgerlig vigsel för par av samma kön, medan bara 15% motsätter sig.
Det här visar på en liberalare inställning bland svenskspråkiga än i motsvarande undersökningar som har gjorts bland finländare överlag. 54% av finländarna godkänner ett könsneutralt äktenskap enligt Yles enkät sommaren 2010. Frågorna i enkäterna är ändå inte helt jämförbara eftersom de inte har har ställts exakt på samma sätt.

Skillnaden till registrerat partnerskap är att äktenskapet ger adoptionsrätt och rätt att ta partners efternamn utan en särskild ansökan om namnbyte. Justitieministeriet har nyligen utrett frågan och det finns en beredskap att göra en lagändring om frågan finns med i nästa regeringsprogram.
De flesta partier har fattat ett principbeslut som stöder ett könsneutralt äktenskap, förutom Kristdemokraterna, Sannfinnländarna och Centern. Inom Centern är åsikterna delade.

På frågan om personer av samma kön bör få rätt till kyrklig vigsel svarar 46% av de tillfrågade ja, medan 38% motsätter sig. I en enkät som jag kommenterade 26.4.10 var 60% av (hela) befolkningen för kyrklig välsignelse av samkönade partnerskap, medan en tredjedel var för könsneutrala kyrkliga vigslar - alltså betydligt färre än i den nu aktuella undersökningen.

Finlandssvenskar positiva till homovigsel (svenska.yle.fi 31.12.10)


Inga kommentarer: