Pakistan: Shahbaz Bhatti

Oidentifierade beväpnade män i Islamabad dödade 2.3.11 den kristne förbundsministern för minoritetsfrågor, Shahbaz Bhatti, en frispråkig kritiker av landets hädelselagar.
Mordet kommer två månader efter att Punjabs guvernör Salman Taseer mördades av sin livvakt, för att han stöttat Asien Noreen (även känd som Asien Bibi), den första kristna kvinna som dömts till döden i Pakistan på grund av hädelse.
Gärningsmännen avlossade 25-30 skott på Bhattis bil efter att han kom ut från sin mors hem i ett bostadsområde i den pakistanska huvudstaden för att delta i ett möte med regeringen. Den federala regeringen hade ordnat livvakter åt Bhatti, men de var inte närvarande vid tidpunkten för attacken.
Bhatti, en 42-årig ungkarl, var död vid ankomsten till Islamabads Shifa Hospital.
Ett brev hittades på platsen där pakistanska talibaner och al-Qaidas terrorister tar på sig ansvaret för mordet. Poliskällor sade att brevet fanns på mordplatsen och anklagade Bhatti för att ha fört en kampanj för att ändra hädelselagen. Där stod: "Bhatti, en kristen, var ansvarig för att en kommitté skulle inrättas för att ändra lagen mot hädelse. Det här är hans öde. Vi kommer inte att skona någon som är inblandad i handlingar mot hädelselagarna." Polisen undersöker brevets äkthet.

Läs mer på Open Doors.
Lyssna på en intervju som Johan Candelin från Martyrkyrkans Vänner gjorde med honom en månad före mordet:


Inga kommentarer: