Frågespalten XXXVI: Om Bibeln

Härom veckan hamnade jag halvt av misstag in i en debatt i Österbottens Tidning. I samband med en artikel som tangerade kyrkans förhållande till de homosexuella, kommenterade sign. beka:
Kan inte förstå varför homosexuella vill bli välsignade och vigda i kyrkan. Enligt alla dessa kommentarer tror de inte på bibeln. Kyrkan borde väl följa bibelns lära. Vad är religionsfrihet?
(kommentar #30)
vilket förstås antydde att han/hon trodde att religionsfrihet är frihet från, inte till religion. Men nåja, jag provocerades (tyvärr) att kommentera:
Det är Gud genom Jesus, inte Bibeln, som är det viktigaste inom kristendomen och kyrkan. Bibeln är förstås inte oviktig, men den alltför centrala ställning som den har fått i mångas trosuppfattningar gör att Bibeln i många fall har blivit en avgud, vilket inte längre är kristet.
När "homosexuella vill bli välsignade och vigda i kyrkan" är det alltså just Gud man vänder sig till. Alla vanföreställningar om homosexualitetens syndighet förbleknar i ljuset från Kristus och värmen från Guds kärlek till ALLA sina barn.
(kommentar #32)
Som någon sorts svar på detta citerade sign. Antti Svenska Folkbibeln:
Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet 2 Tim 3:16
(kommentar #36)
Jag kunde igen inte hålla tyst, utan skrev:
Jag vill påpeka att den "Skrift" som åsyftas i 2Tim 3:16 naturligtvis är Gamla Testamentet, inte det som vi idag kallar "Bibeln".
(kommentar #40)
vilket förstås är självklart för alla som tänker efter. Antti gav sig därefter på mig personligt:
Tror herr Hällström på att bibeln är Guds inspirerade, alltigenom tillförlitliga ord?
Borde göra det i egenskap av präst.
(kommentar #42)
Jag svarade:
Bibeln är inspirerad och "alltigenom tillförlitlig" i det som den säger. Problemet är att den ofta används till att ”bevisa” sådant som den inte säger. Skapelseberättelserna används för att bevisa kreationism, vissa gammaltestamentliga passager används för att underbygga sionism – och många kulturellt tidsbundna avsnitt används för att motivera de mest avskyvärda förtryck av andra människor, som slaveri, manlig överhöghet, barnaga och homofobi.
Men det är inte kosmologi, politik eller ekonomi som är Bibelns budskap, utan frälsningen genom Jesus Kristus. "Kristus och hans kärlek till oss är nyckeln till bibelordet," som Katekesen 40 uttrycker det. Som präst uttrycker jag detta enligt bästa förmåga genom predikan och undervisning.
Och förresten heter jag inte "Hällström" utan "af Hällström". Att förvränga folks namn hör knappast till god ton – Anti... ;-)
(kommentar #48)
Antti missade tydligen mitt lilla skämt:
Håller med om att man inte skall förvränga folks namn. Alltså, stava Antti med två t i fortsättningen.
(kommentar #50)
Därför fick jag skriva ut det:
Självklart, Antti! Tror du jag gjorde det av misstag?
Jag skrev in smilien ;-) för att indikera att det var humoristiskt menat. Men du missade den kanske. Beklagar i så fall.
(kommentar #51)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håhå vilka diskussioner det kan bli... Jag håller nog med Churchill on fanatics!

Göran Koch-Swahne sa...

"Problemet är att den ofta används till att ”bevisa” sådant som den inte säger."

Just så, Broder. Ganska ofta är det inte svaret som är problemet, utan frågan...