Biskopsenkäterna

Jag har under februari månad haft en enkät om biskopsvalet här på bloggen. Två enkäter, egentligen - en där folk har fått besvara frågan vem som bör nomineras i biskopsvalet i Borgå, och så en med frågan vem som INTE bör nomineras. Man kunde välja mellan dem som har blivit nämnda i offentligheten som potentiella kandidater (se inlägget Potentiella biskopskandidater från 22.1.09) och dem som var nominerade senast, förstås med undantag för biskop Gustav, som inte längre är valbar.
Enkäternas resultat finns nedan. Först nämner jag namnet, sedan plusrösterna (alltså de från den förstnämnda enkäten), sedan minusrösterna (från den andra) och därefter differensen. I parentesen till sist är det totala antalet röster (både plus- och minusröster) omnämnt. Siffrona med fet stil är sina kategoriers extrema värden.
Johan Candelin 38 - 16 = 22 (54 röster)
Sixten Ekstrand 10 - 9 = 1 (19 röster)
Martin Fagerudd 2 - 23 = -21 (25 röster)
Eila Helander 2 - 28 = -26 (30 röster)
Karl af Hällström 16 - 27 = -11 (43 röster)
Anders Laxell 1 - 20 = -19 (21 röster)
Robert Lemberg 3 - 22 = -19 (25 röster)
Helene Liljeström 13 - 28 = -15 (41 röster)
Leif Nummela 16 - 11 = 5 (27 röster)
Virva Nyback 8 - 25 = -17 (33 röster)
Henrik Perret 25 - 32 = -7 (57 röster)
Henric Schmidt 1 - 18 = -17 (19 röster)
Rolf Steffansson 8 - 9 = -1 (17 röster)
Tor-Erik Store 2 - 15 = -13 (17 röster)
Bror Träskbacka 9 - 14 = -5 (23 röster)
Björn Vikström 14 - 10 = 4 (24 röster)
Bo-Göran Åstrand 18 - 22 = -4 (40 röster)
någon annan, vem? 10
Slutsummorna av allt detta är som följer:
summa 196 +röster, 329 -röster, skillnad -132 åt personer (samt 10 åt "någon annan")
medeltal 10,9 +röster, 19,4 -röster, skillnad -7,8
antal röstare 98 +röster, 64 -röster
avgivna röster per person 2,0 +röster, 5,1 -röster
"Fem i topp" är i plusröster Candelin, Perret, Åstrand, af Hällström och Nummela; i minusröster Perret, Helander, Liljeström, af Hällström och Nyback; i differens Candelin, Nummela, Vikström, Ekstrand och Steffansson; samt slutligen i det totala antalet röster Perret, Candelin, af Hällström, Liljeström och Åstrand.
En närmare granskning ger vid handen följande.
Det var tydligen betydligt intressantare att rösta mot någon än för någon. Kanske det är mänskligt. Väljarna avgav bara 2,0 plusröster men hela 5,1 minusröster per person.
De tre kvinnoprästmotståndarna Candelin, Nummela och Perret, som jag alltså anser vara omöjliga i sammanhanget, fick många röster i båda enkäterna. Det fick jag också, men det är ju min blogg, vilket antagligen förvränger resultatet. Hur som helst är inte jag heller lämpad. Men tack för förtroendet, det värmer!
Eventuellt är den lämpligaste kandidaten en person som inte föder alltför starka passioner åt något håll - en som kanske inte enar, men i alla fall inte splittrar! - alltså en som inte får alltför många röster i någondera enkäten. Man borde i så fall se på "fem i botten" vad gäller totalrösterna, alltså Steffansson, Store, Ekstrand, Schmidt och Laxell. För att utveckla detta lite borde väl differensen också vara nära noll, så att passionerna är jämnt fördelade. Då kunde listan bli Ekstrand, Steffansson, Vikström, Åstrand och Träskbacka.
Men det är klart att enkäter av detta slag inte är vetenskapliga, utan skall ses som en lek och tas med en nypa salt. Däremot kan de vara hjälpmedel när det gäller att bilda sig en egen åsikt. Jag vet att min egen åsikt om vilken kandidat jag vill stöda har blivit mycket klarare medan jag har följt med siffrornas utveckling. Mer om detta senare.
Hur går valet nu vidare? Jag vill citera Kyrklig tidningstjänst:
Kandidatnomineringen i biskopsvalet i Borgå stift inleds fredagen den 6 mars och pågår i två månader. [...] Nomineringen avslutas onsdagen den 6 maj klockan 16.
Biskopsvalet hålls onsdagen den 2 september. Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna så hålls en andra omgång den 16 september.
Biskopen väljs av stiftets 233 präster och lektorer samt lika många lekmannaelektorer. Det finns alltså sammanlagt 466 röstberättigade i biskopsvalet. [...]
En valförening bestående av minst tio röstberättigade präster eller lekmannaelektorer kan ställa upp en kandidat i valet. Kandidaten ska ge sitt skriftliga samtycke till kandidaturen. Efter att kandidatnomineringen avslutats granskas kandidatlistorna i slutet av maj. I början av sommaren lottar domkapitlet ut nummer åt kandidaterna.
Biskop Gustav Björkstrand avgår med pension från början av november, då också den nyvalda biskopen tillträder. Den nya biskopen vigs till ämbetet på första advent, den 29 november. (KT 25.2.09)
Själv planerar jag att sätta upp en enkät till i maj när kandidaterna är klara. Sedan kan vi jämföra enkätens utfall med valresultatet i september...

Inga kommentarer: