Radiointervju om Mannerheimgatans bro

Mannerheimgatans bro går över Borgå å och leder in i Borgå centrum. Den har länge varit inkörsporten till staden, och har först under det senaste decenniet fått sällskap av först en gångbro och sedan Alexandersgatans bro, båda söder om Mannerheimgatans bro. Lite norrut finns Gamla bron, som leder in i Gamla stan. Den är förstås äldre, men den är så liten att den inte har alltför stor trafikmässig betydelse - fast det är bra att den finns, förstås...
Mannerheimgatans bro har snart ett halvsekel på nacken och är ordentligt sliten. Alla tycks vara överens om att den bör förnyas; det som nu diskuteras är hur förnyelsen skall gå till. I grunden finns det två förslag, antingen att bibehålla nuvarande höjd på bron (vilket väl tekniskt är enklare, och därmed billigare) eller att sänka den, så att den inte längre skulle skymma Gamla stan, vilket har estetiska fördelar, men påverkar ekonomin. Dessutom diskuteras en breddning av gång- och cykelbanorna, som nu är nästan löjligt smala. Obehagligt smal är trottoaren hur som helst, när bilarna susar förbi.
Ärendet bereds som bäst, och torde komma upp i stadsfullmäktige i höst. Jag har inte ännu format någon slutlig ståndpunkt i frågan, utan väntar på att beredningen blir klar. Det finns goda argument i båda riktningar.
I morse intervjuade Mathias Gustafsson från Radio Vega Östnyland stadsstyrelsemedlem Åsa Nystedt (grön) och mig i frågan. Du kan höra en kortfattad variant av intervjun här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Karl!

Jag har en fråga om en psalm av Laurentius Paulinus Gothus som finns i er psalmbok men som jag inte finner i vår rikssvenska. Psalmen har nummer 203 eller 285 och jag undrar om du kan skriva ut första versen.

Psalmen sjöng vi i söndags i den gudstjänst som du så vänligt hjälpte mig och min fru att hitta då vi var på besök i Helsingfors.

Kalle af sa...

Han har skrivit psalm nummer 285, och första versen lyder:

Lov, pris och tack ske dig, o Fader kära!
Högt lovat är ditt namn, din gudoms ära.
I universum råder du, o Gud,
och alla himlar lyder dina bud,
dina bud.

Enligt registret var Laurentius Paulinus Gothus svensk och levde 1565-1646. Denna psalm skrev han 1633.

Psalm 203 i vår finlandssvenska psalmbok är "Lovad vare Gud som sänder", skriven av Jakob Henrik Roos 1879.

Anonym sa...

Tack för hjälpen! Det var den psalmen jag tänkte på.