Reaktioner på kyrkans hbt-inställning

Svenska kyrkans beslut att viga homosexuella par skapar skapar fortsatt oro i den lutherska Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien. I ett brev till Svenska kyrkan skriver Mekane Yesus-kyrkan att den långa gemensamma relationen äventyras av beslutet.
Svenska kyrkan har tagit ställning i en teologiskt viktig fråga, utan att ta hänsyn till hur det påverkar gemenskapen med Mekane Yesus-kyrkan, står det i brevet.
Kyrkans kyrkomöte uttryckte i fjol somras oro och besvikelse över Svenska kyrkans beslut hösten 2009. I brevet kallas beslutet ett medvetet avsteg från Bibelns auktoritet och luthersk identitet, och förhoppningen är att kyrkan ska ångra sig och böja sig för Bibelns auktoritet.
Mekane Yesus-kyrkan skriver att den är osäker om hur de skadade relationerna ska utvecklas, men kyrkan vidtar inga åtgärder för att avbryta eller minska samarbetet.
Beslut om homosexuella skadar ekumenik (Kyrkans Tidning 13.1.11)

För ett drygt år sedan (12.10.10) sändes den uppmärksammade homo-debatten i Aktuella tvåan i YLEs TV2. I programmet diskuterades bland annat homosexuellas rätt att ingå äktenskap. Tammerforsbiskopen Matti Repo och Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen retade upp många tittare med sina åsikter.
Programmet ledde till att tiotusentals människor lämnade kyrkan. 84 000 personer (uppskattningsvis drygt 2% av medlemmarna) har under året lämnat kyrkan via en viss nättjänst, som jag av förekommen anledning inte länkar till, men också andra kanaler har förstås använts. Hur många som skrev ut sig just av den orsaken är så klart öppet, men den var säkert en sporre.
84 000 lämnade kyrkan efter homodebatten (svenska.yle.fi 12.10.11)

Diskriminering av homosexuella inom kyrkan är ändå den vanligaste orsaken till utskrivningar i Helsingfors, berättade YLE i januari.
De lutherska helsingforsförsamlingarna skickade brev till dem som har lämnat kyrkan och bett dem om respons. I omkring hälften av de 130 svaren nämndes kyrkans intolerans - i synnerhet mot homosexuella. En tredjedel svarade att de inte tror på Gud (som nyheten inkorrekt stavar med liten bokstav) eller kyrkans läror, och i en sjättedel av fallen angavs ekonomiska orsaker.
Kyrkans intolerans avgörande för många (svenska.yle.fi 14.1.11)

Efter beslutet i ELKF:s kyrkomöte förra hösten att införa välsignelse av registrerade partnerskap (blogginlägg bl.a. här, här, här och här), ångrade sig de nio gammallaestadianska kyrkomötesombuden bittert att de hade röstat för det vinnande förslaget. De bad sedermera om ursäkt för att de hade stött tanken på att visa kärlek till sina medmänniskor, vilket tydligen går mot Bibelns linje. Evangeliföreningen (alltså den finska SLEY) gladde sig åt denna ånger.
Jaha ja, säger jag.
Homosuhteiden puolesta rukoilemista kannattaneet lestadiolaiset katuvat (yle.fi 14.1.11)
SLEY iloitsee vanhoillislestadiolaisten edustajien katumuksesta (Kotimaa 14.1.11)

Inga kommentarer: