"Ge stryk åt bögen!"

Johan, en bekant sedan många år både i det s.k. "verkliga livet" och på Facebook, tog sig härom dagen en kvällspromenad hemma i Esbo. Han träffade en man som råkade veta att Johan är homosexuell. Och det kunde ju inte tillåtas.
Johan syddes med tolv stygn. (Uppdatering: Se vad han själv skriverQX.)

När den bifogade bilden publicerades på Facebook, var upprördheten bland Johans bekanta naturligtvis stor. Alla fördömde det inträffade, uttryckte sympati och välgångsönskningar åt Johan och ansåg att gärningsmannen bör bli bestraffad av lagen. Allt detta är naturligt och lätt att hålla med om.
En av kommentatorerna gick dock för långt, när han menade att gärningsmannen borde "skräpphängas", som det heter, alltså hissas upp från sina könsorgan. Naturligtvis är reaktionen förståelig, inte frågan om annat, men om vi besvarar hat med hat, orättvisa med orättvisa och våld med våld kommer världen aldrig att komma ur den onda cirkel den befinner sig i.
Hat skall fördömas, orättvisor skall rättas till och våld skall bestraffas enligt lagen - men hämndaktioner med övervåld gör bara saken värre.

Jag önskar dig gott tillfrisknande, Johan - och jag hoppas att du skall komma igenom denna traumatiska händelse utan fysiska eller psykiska ärr!

1 kommentar:

Koko sa...

Aj:-( Redan glåpord och tillmälen är egentligen för mycket, men det där är något man inte skulle vilja tro att händer, fast jag ju tyvärr vet att det finns människor, för vilka det är så provocerande med homosexualitet (eller finlandssvenskhet, eller hudfärg, osv.) att de anser sig ha rätt att ta till våld.

Den primitiva reaktionen är ju tyvärr att slå tillbaka, med överlägsna svar på de fördomsfulla tillmälena, med att slå tillbaka på de som slår:-( Jag är inte heller någon "vända andra kinden till"-person, men ska tänka på det där. Kanske jag någon gång ska försöka gå i dialog med nästa person som kräker ur sig otidigheter.