USA: Metodistdistrikt godkänner samkönade vigslar

I slutet av maj 2011 samlades representanter för the United Methodist Church i distriktet Baltimore-Washington på den amerikanska östkusten till sin årliga konferens. En av frågorna som de hade att ta ställning till var förslaget att metodistpastorer skulle få tillstånd (men inte förpliktas) att förrätta samkönade vigslar och välsigna samkönade par i sådana delstater och om råden där sådant är lagligt, t.ex. i huvudstaden Washington. Lite överraskande gick förslaget faktiskt igenom efter en rätt jämn omröstning.
Innan beslutet träder i kraft måste dock majoriteten av de tusen ledamöterna i [generalkonferensen] (motsv. kyrkomötet) godkänna det, och det kan sitta hårt åt. [Generalkonferensen] samlas vart fjärde år, nästa gång år 2012. [Uppdatering: En bekant metodist kom med en korrigering: Generalkonferensen som samlas vart fjärde år - nästa gång i april-maj 2012 - är global för UMC, inte nationell som jag påstod. Från Finland deltar totalt 4 personer. Tack för rättelsen!]
En av de krafter som driver denna fråga är Foundry United Methodist Church, en församling i Washington. Den är vad man kallar “inkluderande”, alltså öppen för medverkan och medlemskap också från olika minoritetsgrupper, t.ex. sexuella minoriteter. En av Foundrys ansvarspersoner för hbt-frågor, Ann Birkel, sade enligt tidningen Washington Post: “Vi tror att allt fler kristna granskar denna fråga och inser att det verkligen är en medborgarrättsfråga, och att medlemmar av vårt samfund är värda stöd från sina kyrkogemenskaper och sina förbindelser till varandra. Det är en idé för vilken tiden är inne.”

Samtidigt rapporterar UMC:s nyhetstjänst om (ytterligare) en pastor, Gregrey Renstrom i Minnesota, som har förrättat välsignelser av samkönade par. Eftersom detta (fortfarande) är förbjudet enligt kyrkans regelverk, har hans biskop inte någon annan möjlighet än att skrida till disciplinära åtgärder mot honom. Mellan raderna i notisen kan man dock läsa hur motbjudande hon tycker att denna hennes plikt är.

Inom UMC verkar förresten också Reconciling Ministries Network, en organisation som arbetar för att UMC ska ta sitt ansvar också för de medlemmar som hör till sexuella minoriteter. Lite som Gemenskapsrörelsen hos oss, alltså, som dock är ekumenisk.

Local members of United Methodist Church vote to allow same-sex unions (Washington Post 29.5.11)
United Methodist Church votes in favour of same-sex resolution (Pink News 1.6.11)
New same-sex blessing complaint filed (UMNS 1.7.11)


Inga kommentarer: