Biskop Vikström: I Finland är alkoholen en helig ko

Inför midsommar publicerade den kyrkliga tidningen Kotimaa en intervju med vår Borgå-biskop Björn Vikström. Han tog upp frågan om alkoholkulturen i Finland inför en av de helger som är mest präglad av alkoholbruk och -missbruk. Andra sådana helger är ju valborg och nyår, skolavslutning och skolstart, samt i Sverige dessutom (hör och häpna!) Lucia.

Biskop Björn anser att alkoholen har blivit en helig ko, som man inte får diskutera i klarspråk. (Hur sjuk diskussionen i vårt land är kommer förresten fram i kommentarerna, där råsupande och nattvardsvin likställs…) Att räkna dödsoffer i media efter t.ex. midsommar och notera hur ofta alkoholen har varit inblandad är ledsamt.
Han hoppas att kyrkan kunde vara aktivare i diskussionen kring alkoholbruk och levnadsvanor. Problemet är att kyrkan så lätt uppfattas som en moraliserande institution.
“Också när man själv tror att man har sagt något moderat och vist, tolkas det som att prästen vill förbjuda livsglädjen.”
Det har också jag själv fått uppleva.

Biskopen lyfter fram de vuxnas ansvar. Vi kan med vårt eget exempel visa att man inte behöver sprit för att ha roligt, och att måttligt alkoholbruk faktiskt är möjligt.
“Ett stort problem är idag att föräldrarnas inställning är alltför tillåtande. När de unga vet att föräldrarna inte godkänner supande, minskar det. Livsviktigt vore att föräldrarna kunde stöda varandra, eftersom de unga alltid kan hävda att alla andra får.”

Tack, biskop Björn, för de visa orden!

Inga kommentarer: