Iran: Josef Nadarkhani (igen)

Jag bloggade i augusti om pastor Josef Nadarkhani som dömts till döden för att ha lämnat islam. Hans jurist överklagade beslutet och fallet behandlades i domstol igen sista veckan i september. På måndag, tisdag och onsdag den veckan gav domstolen Nadarkhani tre möjligheter att avsäga sig kristendomen och återgå till islam för att på så sätt rädda sitt liv. Vid alla tre tillfällena vägrade han avsäga sig sin tro. Nu säger vissa källor att brottsrubriceringen ändrats från apostasi (avfall från en religion, i detta fall islam) till våldtäkt, utpressning och sionism, vilket i så fall skulle tyda på att de iranska myndigheterna inte är helt okänsliga för det internationella samfundets åsikter. Bland de många som har uttalat sig kan nämnas ärkebiskop Kari Mäkinen.
I november 2010 dömdes Nadrakhani till döden genom hängning. Appellationsdomstolen hänvisade i oktober 2011 avgörandet till ayatolla Ali Khamenei, Irans religiöse och politiske ledare. Vissa källor är rädda för att myndigheterna kan verkställa avrättningen redan innan domslutet finns i skriftlig form. Nadarkhanis hustru fick inte närvara i rättssalen.

Samtidigt har elva iranska kristna, som flytt från Iran som en följd av myndigheternas kampanj mot evangelikala kristna, fått dödshot via e-post från en grupp som kallar sig ”den Dolda Imamens okända soldater”. Organisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW) säger att breven uppmanar de kristna att ångra sig eller möta döden. Dessa “okända soldater” sägs ha kopplingar till iranska säkerhetstjänsten. Enligt CSW varnades mottagarna att fastän de har kunnat fly från Iran så är de inte dolda för ”de okända soldaternas skarpa blick”. Pastor Samuel Yeghnazar från Elam Ministries som är nära anknuten till husförsamlingsrörelsen i Iran uppger att han och hans nätverk av församlingar ser mycket allvarligt på hoten.

Hoten mot de elva kristna tillsammans med det fortsatta hotet om avrättning av pastor Nadarkhani visar på det som pastor Yeghnazar kallar ”den yttersta skenheligheten från myndigheter som påstår att kristna lever i frihet”. Protestantiska kristna och många andra religiösa minoriteter har inte religionsfrihet i Iran – under elva månader 2010-11 har minst 137 kristna utsatts för godtyckliga arresteringar och förhör, och närmare 40 har hållits fängslade i flera veckor.

Washington Post, Fox News, Open Doors, Christian Solidarity Worldwide, Dagen (1), Kyrkans tidningstjänst, Elam Ministries, Dagen (2), Martyrkyrkans vänner, Dagen (3), Dagen (4)

3 kommentarer:

Juhani Westman sa...

Majoriteten har det inte heller, den dikteras uppifrån och tillåter inte avsteg. Så hade vi det också i Finland långt in på adertonhundratalet!

Kalle af sa...

Du har helt rätt, Juhani. Det är dock inget argument för att situationen i Iran ska få fortsätta. Inte för att du menade det heller.

Tom Allen sa...

Ingen har religionsfrihet i iran, Ingen.