Högre utbildning ger högre tro på högre makt

Ju mer människor utbildar sig, desto större chans är att de också blir religiösa. Det visar en amerikansk undersökning som publicerades i augusti. Det är sociologen Philip Schwadel vid UNL, University of Nebraska-Lincoln, som genomfört studien och undersökt sambandet mellan utbildning och religiositet.
Högre utbildning innebär också att människor i högre utsträckning går i kyrkan, uppger forskaren. Skillnaden mellan människor som är välutbildade och lågutbildade handlar, enligt honom, om att den förstnämnda gruppen har en större öppenhet för många saker, inklusive det gudomliga.

Av rapporten framgår det att varje extra år av utbildning innebär att sannolikheten att:
- man deltar i religiösa sammankomster ökar med 15 procent.
- man läser Bibeln åtminstone då och då ökar med 9 procent.
- man byter till samfund i den protestantiska mittfåran (episkopal, luthersk, presbyteriansk eller metodist) ökar med 13 procent.
Rapporten bygger på en återkommande enkätundersökning som har genomförts sedan 1972.

Resultaten från undersökningen påverkas naturligtvis av hur de enskilda personerna har tolkat ordet religiositet, framhåller Schwadel. Enligt honom fick deltagarna i undersökningen svara på om de tror på Gud utan att tvivla, med olika typer av tvivel, om de har en annan syn på Gud eller en högre makt eller om de inte alls tror på något sådant.
"Flera års utbildning innebär inte att man relativt sett är mer benägen att säga 'Jag tror inte på Gud'. Däremot är man relativt sett mer benägen att säga att 'Jag tror på en högre makt'," kommenterar Schwadel.

En annan undersökning visar att det inte är den egna utbildningsnivån, utan de andra församlingsmedlemmarnas, som avgör hur bokstavligt man tolkar Bibeln. Doktoranden i sociologi Samuel Stroope från Baylor University, som gjort denna undersökning, förklarar att andra påverkas av att se utbildade människor diskutera Bibeln på ett analytiskt sätt i motsats till ett bokstavligt.
"När man går i söndagsskolan och alla talar om textens kulturella och historiska bakgrund och dess literära genre - vilket är ett läsesätt man ofta lär sig i högskolan - är det sannolikt att man tar intryck av det," säger Stroope.

Utbildning och religiositet hänger ihop (Kyrkans Tidning 15.8.11)
Högre utbildning ger inte mindre gudstro (Dagen 15.8.11)
Bible Interpretation Influenced by Education of Fellow Worshippers, Study Says (christianpost.com 15.8.11)

Inga kommentarer: