Bhutan: Prem Singh Gurang

Den 40-årige nepalesiske medborgaren Prem Singh Gurang från Sarpangdistriktet i södra Bhutan arresterades på försommaren 2010 efter att de boende klagat på att han visat kristna filmer i byarna Gonggaon och Simkharkha i området Jigmecholing. Dessa byar är mycket svårtillgängliga. Det kan ta mellan 24 och 48 timmar att nå dem från den närmaste vägen.
Gurang bjöd in byborna till att se nepalesiska filmer, och mellan varje föreställning visade han filmer om kristendomen. Ingen av byarna har elektricitet, men Prem Singh Gurang tros med några medhjälpare ha tagit en projektor och en generator till byn för att visa filmerna där.
Regeringens domare kunde inte bevisa "bortom allt tvivel" att Gurang uppmuntrade till civila oroligheter så därför anklagades han i stället för att ha försökt uppmuntra till civila oroligheter. Han anklagades också för att ha brutit mot Bhutans informations-, kommunikations- och medialag från 2006. Den säger att myndigheterna ska gå igenom alla filmer innan de får visas offentligt.
Den 6 oktober 2010 dömde domstolen i Gelephu honom till tre års fängelse.
Domen mot Gurang gjorde byborna upprörda. Gurang har rätt till att överklaga domen men det är oklart om han har de resurser som krävs för att göra det.

Över 75 procent av de drygt 680 000 invånarna i Bhutan är buddhister, huvudsakligen bosatta i de västra och östra delarna av landet. Omkring 22 procent är hinduer och bor huvudsakligen i Bhutans södra delar. Det uppskattas att omkring 6 000 bhutaneser, till största del från de södra delarna av landet, är kristna. Deras närvaro i landet är dock inte officiellt godkänd. På grund av det utöver de sin tro i sina hem och det finns inte någon registrerad kristen institution.

Open Doors 25.10.10


Inga kommentarer: