TEC fick lesbisk biskop, ELCA tar emot hbt-pastorer

Den 15 maj i år blev Mary Glasspool (bilden) och Diane M. Jardine Bruce konsekrerade till sina ämbeten som biträdande biskopar i det episkopala (anglikanska) stiftet i Los Angeles, USA. Detta skulle knappast nå över nyhetströskeln på vår sida av Atlanten om inte Glasspool vore homosexuell. Detta gör att hon är den andra homosexuella biskopen i USA:s episkopala kyrka (TEC) efter Gene Robinson, som tillträdde 2003.
Ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, är missnöjd med situationen, och protester hörs från många håll inom den anglikanska gemenskapen, särskilt från de afrikanska kyrkoprovinserna. TEC vill dock ta sitt ansvar för sina medlemmar och för att föra ut evangeliets kärleksbudskap i världen, och har därför inte låtit förtäckta och mindre förtäckta hotelser hindra dem från att göra det rätta.
Också den största lutherska kyrkan i USA, Evangelical Lutheran Church in America (ELCA), gör framsteg. I juli bloggade jag om att ELCA, efter att först ha godkänt homosexuella präster i celibat, nu också godkänner sådana som lever i samkönade parförhållanden.
Under den tid då ELCA varken helt eller delvis godkände hbt-präster, var det en del av dem som lämnade kyrkan och sökte sig annanstans. Tre av dem var pastorerna Anita C. Hill, Phyllis Zillhart och Ruth Frost. De blev 1990 "illegalt" prästvigda i församlingar som sedermera uteslöts ur ELCA som straff för detta. De tre har jobbat i San Fransisco i sina församlingar eller som sjukhuspräster, bl.a. bland personer som var sjuka och döende i AIDS.
De tre har inte blivit prästvigda på nytt, utan har i september blivit intagna i kyrkan genom en 'Rite of Reception' av biskopen i St Paul, Minnesota.
Final approval for second gay bishop Mary Glasspool (Pink News 18.3.10)
Episcopal church approves 2nd gay bishop (AP / 365 Gay 18.3.10)
Archbishop of Canterbury office regrets Glasspool election (Ruth Gledhill in Times Online 18.3.10)
Highly recommended (OCICBW... 18.3.10)
Dr Rowan Williams criticises election of lesbian bishop, Mary Glasspool (The Times 19.3.10)
Episcopal church gives final OK to gay bishop in LA (LA Times / Taiwan News 19.3.10)
First lesbian bishop consecrated with Episcopal Church's approval (ANI 19.3.10)
Rowan Williams claims election of Mary Glasspool crucifies Christ (OCICBW... 20.4.10)
U.S. Episcopal Church consecrates lesbian bishop (Reuters 15.5.10)
Mary Glasspool Consecrated in Los Angeles (Box Turtle Bulletin 15.5.10)
Episcopal Church Ordains 2nd Openly Gay Bishop (AP / NPR 16.5.10)
ELCA to Receive Three Pastors Through 'Rite of Reception' Sept. 18 (ELCA News Service 17.9.10)

Inga kommentarer: