Alkohol, droger och trafik

I Hufvudstadsbladet står det om en man, född 1963, som åkte fast i Vanda 26.10.10 med 4,39 promille alkohol i blodet. Man frågar sig hur han kunde vara vid liv med sådana alkoholhalter, för att inte tala om att klara av att köra en bil!
Samma notis berättar om en 30-årig vandabo (vandal) som haffades för fortkörning i Lappträsk med 1,81 promille alkohol samt amfetamin i blodet.
Under veckoslutet 22-24.10.10 haffade polisen sex rattfyllerister i Lojo, informerar oss Västra Nyland. Därtill berättar tidningen om en rattfyllerist och en drogpåverkad chaufför i Kyrkslätt natten till den 25 oktober.
Aamulehti skriver om en ung grovt rattfull person utan körkort som i Uleåborg 22.10.10 körde en terrängbil till skrot, men klarade sig ur den innan den brann upp.
Samma dag, skriver tidningen, hindrade en förbipasserande en grovt rattfull förare i Jyväskylä att fortsätta sin färd genom att ta bilnycklarna av honom. Bra gjort!
I Vanda, fortfarande enligt samma tidning, körde en smitare på en cyklist i åttaårsåldern på en skyddsväg. Barnet klarade sig utan allvarliga skador. Polisen söker vittnen till händelsen.
Västra Nyland informerar 21.10.10 om en 61-årig raseborgsbo som misstänks för grovt rattfylleri, efter att polisen i Lojo vid femtiden på morgonen påträffat honom sovande bakom ratten i sin bil. Mannen blåste 1,4 promille.
En stund senare fick polisen i Kyrkslätt fast en dårkörande amfetaminpåverkad helsingforsare i en stulen bil.
Hufvudstadsbladet berättar om en 44-årig kvinna som blåste 1,59 promille då polisen grep henne i Bosund i Larsmo 16.10.10 efter att hennes bil hade halkat i diket.
En krock med en lyktstolpe stoppade inte en redlöst berusad bilists framfart i Rovaniemi på kvällen 12.10.10, rapporterar YLE. Den 67-årige ortsbon fortsatte färden efter krocken ända tills han stoppades av polisen. Han blåste 3,80 promille (!) i polisens alkometer. Polisen tog körkortet av mannen, som är misstänkt för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.
En 47-årig man körde i diket i Kyrkslätt 6.10.10 och är nu misstänkt för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten, säger Västra Nyland. Polisens alkometer visade att mannen hade 2,69 promille alkohol i blodet. Mannen fick temporärt körförbud och polisen beslagtog hans körkort.
Natten till 5.10.10 fick en och samma rattfyllerist i Salo kontakt med myndigheterna två gånger, omtalar Helsingin Sanomat. Först körde han (utan körkort) i en fylla på 1,47 promille. Ett par timmar senare hade han hamnat på taket i diket och ringde 112, eftersom han inte kom ur bilen på egen hand.
Natten till 1.10.10 fick polisen i Lojo fast två olika rattfyllerister med en fylla på över 2 promille samt andra trafikförseelser, berättar Västra Nyland. Båda var unga män kring 20 år.
Dagen innan fastnade två män i 50-årsåldern i polisens nät i Raseborg. Västra Nyland berättar att de hade knappt en promille alkohol i utandningsluften, men den ena hade kört 115 km/h på ett område med 80 km/h begränsning.
På morgonen den 28 september blev två pojkar påkörda av en bil på en skyddsväg i Salo, noterar Aamulehti. En av dem bröt handleden och båda fick lindrigare skador. Bilisten, en man i 30-35-årsåldern, stannade till, men fortsatte sedan sin färd utan att ge sina uppgifter åt de närvarande eller anmäla sig för polisen.
Polisen fick larmet om en misstänkt rattfyllerist 25.9.10 kl. 00.49 och fick syn på den misstänkte på Kvarnmästarvägen i Helsingfors, skriver Hufvudstadsbladet. Han körde i en hastighet av 200 km/h och höll flera gånger på att köra i diket eller krocka med andra fordon. Tillkallad förstärkning placerade bl.a. ut spikmattor. Norr om Malms begravningsplats tog färden slut, men före det gasade mannen upp och körde rakt in i en polisbil. Ingen skadades allvarligt.
Mannen är i 30-årsåldern och var till synes kraftigt påverkad. Av vad och i vilken grad framgår av de rättsmedicinska undersökningarna.
Inte färre än tretton misstänkta rattfyllerister greps på olika håll i Västnyland under veckoslutet 17-19.9.10, rapporterar Västra Nyland. En av dem misstänks för användning av amfetamin, en annan för 1,86 promille alkohol.
En berusad seglare körde på grund rakt framför näsan på sjöbevakningens patrullbåt i Åbo på kvällen 17.8.10, berättar Hufvudstadsbladet. Snopet.
Polisen misstänker (enligt YLE) att en dödsolycka på Boxvägen i Sibbo natten mellan 3 och 4 augusti 2010 berodde på att chauffören var alkoholpåverkad. Polisens preliminära uppgifter visar att mannen hade 1,3 promille alkohol i blodet. Hans två passagerare omkom.

Inga kommentarer: