Regnbågsfamilj i Bamse

En fördel med att ha barn är att man kan läsa barnlitteratur utan att folk tror (eller inser) att man är knäpp. Ett exempel på detta är tidningen Bamse, som jag beställer på min dotters namn... 
Björnen Bamse och hans kompisar kaninen Lille Skutt och sköldpaddan Skalman har varit med från slutet av 1960-talet, men persongalleriet har stadigt utökats, t.ex. genom att Bamse och Lille Skutt har gift sig (med var sin fru) och bildat familj.
En ny bekantskap som kom med härom året var Lille Skutts bror Happ. I nr 13/07 hittade han en rumskamrat vid namn Lille Sixten. De fick barn i nr 10/10, genom att någon hade lämnat en kaninbaby på deras tröskel. Henne tog de hand om och gav namnet Suddan. I senaste nummer, 16/10, är så Suddan och hennes "adoptivkusin", Lille Skutts son Mini-Hopp, ute på äventyr.

Bamse-seriens skapare Rune Andréasson har från första början satsat på berättelser om rättvisa och om att bry sig om de svaga. Figuren Bamse har som en sorts valspråk det som Pippi Långstrump ibland säger i Astrid Lindgrens böcker: "Den som är mycket stark, måste också vara mycket snäll." Och det är ju både Bamse och Pippi.
Bamse-tidningens nuvarande producenter fortsätter på Andréassons linje också nu efter hans död. Att Happ och hans regnbågsfamilj kommer in i serien är alltså inget att förundra sig över. Det är klart att det inte sägs rent ut något om homosexualitet, och Happ och Lille Sixten porträtteras som rumskompisar utan dess vidare romantiska eller erotiska drag. Inte heller visas det ju någon erotik mellan Bamse och Brummelisa, mellan Lille Skutt och Nina Kanin eller i de familjer som bifigurerna har. Allt ses ur barnens synvinkel. Förstås. Men det är inte svårt (för en vuxen) att läsa mellan raderna.


Heja, Bamse!

4 kommentarer:

Tony sa...

Är det sant? Då är det helt sjukt. Indoktrinering av barn på mycket hög nivå. Indoktrinering att gå emot Gud.

Kalle af sa...

Tony, du har rätt till din åsikt. Jag har en annan.
Du kan ju klaga till Bamse, om du tycker.

Herren med dig!

Elisabeth sa...

Underbart. Jag har länkat hit från min blogg.

Kalle af sa...

Tack, Elisabeth!

Din blogg är en trevlig ny bekantskap. Vi läses igen!