Nyheter om anglikaner och hbt

Längs med våren har jag samlat på mig en del artiklar om anglikanerna (inkl. episkopalerna) och deras problem med "homofrågan". Nu skall jag referera dem - annars har jag samlat i onödan...
I december skrev jag om hur flera församlingar lämnade den episkopala kyrkan i USA (ECUSA) i protest mot dess liberala linje angående kvinnliga präster och homosexuella, och i stället underordnade sig den nigerianske ärkebiskopen Peter Akinola (som i sitt hemland aktivt talar för hårdför anti-hbt-lagstiftning). Nu har utbrytarna, organiserade i the Convocation of Anglicans in North America (CANA), också fått en egen biskop, Martyn Minns, som vigdes av Akinola i maj. Ett helt stift i Texas har också brutit sig ut ur ECUSA, dock utan att (ännu) gå med i CANA.
De episkopala ledarna, med primas Katharine Jefferts Schori i spetsen, kunde bara konstatera faktum. Däremot var de inte imponerade av tanken att CANA också skulle överta den episkopala kyrkans egendom, bl.a. kyrkobyggnaderna. I januari började därför båda parter en strid inför domstol om rätten till egendomen, vars värde räknas i tiotals miljoner dollar.
Vad kan man annat än beklaga.
De anglikanska kyrkoledarna träffades i februari i Tanzania, vilket jag rapporterade redan då. Mötet gav den episkopala kyrkan ett ultimatum: Före 30.9.07 bör den förbinda sig till att varken viga fler öppet homosexuella biskopar eller godkänna välsignelse av partnerskap, annars får den en mycket svagare ställning inom den anglikanska gemenskapen. Detta accepterade Jefferts Schori för att försöka rädda kyrkan från splittring och med argumentet att de svaga annars blir i kläm.
Biskop Gene Robinson gick ut med ett uttalande om att kyrkan inte borde ge efter för utpressning. Eftergifter kommer dessutom inte att lösa grundproblemet. "Doesn't Jesus challenge the greater whole to sacrifice itself for those on the margins? Now is the time for courage, not fear."
I slutet på februari sammanträdde synoden (kyrkomötet) inom Church of England (CofE). Efter en upprivande debatt angående de homosexuellas roll inom kyrkan, där liberala och evangelikala krafter drog åt var sitt håll, godkändes ett kompromissförslag om att bibehålla status quo. Detta innebär att homosexualitet inte är något hinder för medverkan i kyrkans liv och att präster får registrera sina partnerskap, men bör leva i celibat.
Det sistnämnda tycker jag låter som om man vill äta kakan och ha den kvar, men så är det väl ofta med kompromisser...
Även om CofE kräver celibat av sina homosexuella präster, gör inte ECUSA det. När delstaten New Hampshire, där Robinson är biskop, stiftade en lag om att införa registrering av partnerskap ("civil unions") från början av år 2008, meddelade han att han och hans partner sedan 18 år kommer att utnyttja denna rätt.
Den anglikanska kyrkogemenskapen kommer att hålla en stor samling med drygt 850 ärkebiskopar och biskopar sommaren 2008. Ärkebiskopen av Canterbury är sammankallare av den s.k. Lambeth-konferensen, som har namn efter ärkebiskopens palats i London och hålls vart tionde år. Den första konferensen var år 1867 i Lambeth-palatset, men sedan 1978 hålls konferensen i Canterbury nära London.
Ärkebiskop Rowan Williams har beslutat att inte inbjuda biskoparna Robinson och Minns till konferensen. Robinson, som är en rättmätigt vald och tillsatt biskop, kan eventuellt få närvarorätt, men för Minns är också detta uteslutet. Orsaken till beslutet är att Williams vill gjuta olja på vågorna för att undvika splittring.
Detta verkar dömt att misslyckas. Biskop Marc Andrus i Kalifornien kritiserar skarpt Williams' beslut att utesluta Robinson. "The tactic of isolation and exile being employed against Bishop Robinson is retrogressive behavior that moves us towards a past from which Christ is always seeking to redeem us."
Och på den konservativa planhalvan finns planer på att skapa ett slags parallell kyrka till ECUSA; tydligen är CANA inte tillräckligt. Primas för den anglikanska kyrkan i Kenya, ärkebiskop Benjamin Nzimbi, rapporteras koordinera vigningen av en dissident biskop, som skall leda den nya kyrkan och på sätt och vis konkurrera ut Jefferts Schori.
Jag misstänker att vi tyvärr får höra mer om allt detta.
Källor:
* Advocate News:
Anti-gay archbishop builds U.S. base (AP 3.5.07)
Archbishop of Canterbury snubs gay bishop (AP 22.5.07)
Calif. bishop has Robinson's back (23.5.07)
* Beliefnet:
Va. Episcopal Dispute Heads to Court (USA Today 17.1.07)
* Kotimaa:
Nigerialaispiispa hämmentää Yhdysvaltojen episkopaalien rivejä (1.5.07)
Kohupiispaa ei kutsuta Lambeth-konferenssiin (24.5.07)
* Pinknews:
Synod falls out over civil partnerships for gay priests (1.3.07)
US Anglican churches defy Williams (9.5.07)
Anglican crisis deepens as diocese opts out (17.5.07)
Gay bishop plans civil union (27.4.07)
Gay bishop excluded from Anglican conference (22.5.07)
Isolation tactic towards gay bishop attacked (25.5.07)
Anglican dissidents plan 'parallel' church (13.6.07)
* Washington Post:
Congregations Give Warning On Property (20.1.07)
* 365gay:
Episcopal Church Prepares To Go To Court Over Breakaway Anti-Gay Parishes (AP 19.1.07)
Gay Bishop: Reject Ultimatum (AP 27.2.07)
Episcopal Leader Urges Churches To Cool Gay Support (AP 28.2.07)
UK Anglicans Approve 'Compromise' Motions On Gay Christians (AP 28.2.07)
EU Rebukes Nigeria Over Anti-Gay Legislation (20.3.07)
Gay Bishop, Opponent Disinvited From Anglican Confab (AP 22.5.07)
Anglican Leader To Be Pressed On Gay Bishop (24.5.07)

Inga kommentarer: