Iran: Josef Nadarkhani

Den iranske pastorn Josef Nadarkhani (f. 1977; bilden) hotas av dödsstraff för att han "avfallit från islam". Högsta domstolen i Qom sägs ha upphävt dödsdomen från förra året - men bara om han avsäger sig sin kristna tro.
Nadarkhani dömdes 2010 till döden genom hängning för att ha lämnat islam och att ha evangeliserat bland muslimer. Han är pastor i en runt 400 medlemmar stor frikyrkoförsamling i staden Rasht.
Högsta domstolen i Qom upphävde i början av juli dödsdomen, men med ett helt avgörande tillägg: Om Nadarkhani konverterat i vuxen ålder, så måste han avsvära sig sin kristna tro och återvända till islam. Han blev, enligt eget vittnesmål, kristen vid 19 års ålder, men tillade att han fram till dess inte hade haft någon religion.
HD har dock baserat sitt beslut på det faktum att han är född av muslimska föräldrar och har skickat tillbaka ärendet till den domstol som först dömde honom till döden. Där ska avgöras om han varit muslim i åldern 15-19. Har han det, står han inför valet att förkasta sin kristna tro eller dö.

Nadarkhani greps i oktober 2009 då han på basen av den iranska religionsfrihetslagen protesterade mot att hans barn tvingades läsa Koranen i skolan.
Både europeiska och amerikanska politiker och människorättsgrupper har uppmanat ledarna i sina respektive länder att ingripa. Man befarar ändå att det redan är för sent.
Senast den iranska staten avrättade en "avfälling" var i december 1990. Regimens offer då var pingstpastor Hossein Soodmand.

Källor: Dagen, Wikipedia, The Christian Messenger

2 kommentarer:

Kajander sa...

Har staten Iran inte alls ratificerat FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna? Väntar sig staten Iran att deras invånares religionsfrihet skall respekteras i andra länder?

Kalle af sa...

"Knappast" är mitt svar på båda frågorna. De verkar inte bry sig.