Kyrkor förstörda på Zanzibar och i Vietnam

Radikala islamister misstänks ha förstört två kyrkobyggnader på ön Zanzibar, Tanzania, den 21 november 2010. Flera medlemmar i församlingarna har tidigare hotats till döden av muslimer.
Kyrkorna tillhörde församlingarna Tanzania Assemblies of God och Evangelical Assemblies of God Zanzibar i byn Masingini, fem kilometer från centrum av staden Zanzibar. Byggnaderna förstördes vid åttatiden på kvällen, sade biskop Fabian Obeid. Polisen i Mwera fick rapporter om attackerna på morgonen måndagen den 22 november.
Dåden är de senaste av en mängd våldsamma aktioner ämnade att skrämma bort kristna från regionen som till största del domineras av muslimer. Attacken har orsakat rädsla för att muslimska extremister kan göra nästan vad som helst för att förhindra spridandet av kristendomen, sade församlingsledarna.
"Någon hörde en av muslimerna säga att 'vi har rensat upp i vårt område genom att förstöra de två kyrkorna, och nu är vårt uppdrag att döda enskilda medlemmar från de två församlingarna - vi kommer inte att tillåta att kyrkorna byggs upp igen'", sade en församlingsmedlem som vill vara anonym.
Den ena av kyrkobyggnaderna höll på att byggas och var nästan färdigbyggd, och församlingsmedlemmarna hade varit där på gudstjänst för första gången söndagen innan attacken. Den andra byggnaden var samlingslokal för mer än 30 församlingsmedlemmar och var byggd av lera.
Pastorerna Michael Maganga och Dickson Kaganga sade att de var oroliga för kyrkans framtid i Masingini. Muslimska extremister i Zanzibar har tillsammans med statstjänstemän i området länge begränsat möjligheten hos de kristna att köpa landområden att bygga kyrkor på. I vissa fall har de förstört existerande byggnader och byggt moskéer i stället.
Kyrkornas ledare sade att deras hopp om att förövarna ska fängslas är litet. I de flesta fall är myndigheterna på gärningsmännens sida och försenar polisutredningen av rädsla för att göra den muslimska delen av befolkningen, som är emot att kristendomen sprids, upprörda.
Compass Direct 25.11.10

Den 14 december 2010 spärrade omkring 500 soldater och polismän av en kyrkobyggnad i Ho Chi Minh City, Vietnam, för att sedan helt rasera tvåvåningshuset med hjälp av rivningsmaskiner. Byggnaden var också pastor Nguyen Hong Quangs hem.
Enligt några ögonvittnen gjorde varken mennonitpastor Quang eller de andra församlingsmedlemmarna något för att försöka stoppa rivningen. Det uppstod dock en dispyt en bit därifrån då några tjänstemän slog pastor Quang medvetslös efter att han motsatt sig arresteringen av omkring 20 bibelskoleelever.
De som drabbades av rivningen av kyrkan sade att regeringen använde lagliga medel som en ursäkt för att slå ner på deras kyrka.
"De letar alltid efter sådana ursäkter till att trycka ner oss", sade en av ledarna som vill vara anonym. "Den här händelsen var noggrant planerad sedan september förra året, då de började förtala pastor Quang i tidningarna."
Innan rivningen, sade han, hade flera tjänstemän rusat in i kyrkan och "terroriserat" pastor Quangs familj.
"Rivningen i sig själv, som involverade hundratals tjänstemän, var mycket välplanerad", sade han. "Under rivningen spärrade de inte bara av området utan gjorde även några andra kyrkoledares mobiltelefoner obrukbara."
Pastor Quang har länge varit utsatt för tjänstemännens missnöje eftersom han tidigare har motsatt sig regeringens orättvisor och gett moraliskt stöd till oliktänkande grupper. Tillsammans med andra mennoniter arresterades han år 2004 och hölls fängslad för att ha gjort motstånd mot en tjänsteman. Han frigavs efter starka internationella protester.
Compass Direct 21.12.10


2 kommentarer:

Johan Brandt t. Grevnäs sa...

Kyrie eleison, Christe eleison, Kyrie eleison!

Ulla-Stina Henricson sa...

Känns så fånigt att bara trycka på "Gilla" när själva saken verkligen inte är något man kan gilla