Nepal: Nya hot mot kristna

För ett drygt år sedan spräckte polisen i Nepal en hemlig militant hinduistisk organisation som hade utfört ett bombattentat mot en kyrka och två moskéer. Nu har de kristna återigen hotats. En hemlig rörelse som använder bomber som kommunikationsmedel och som har fått hundratals statstjänstemän att säga upp sig hotar nu kristna ledare med våld om de inte ger efter för deras krav.
Enligt Nepals kristna samfund, NCS, som är en paraplyorganisation för olika kyrkosamfund och organisationer, har pastorer fått telefonsamtal och brev från Unified National Liberation Front, en beväpnad grupp som kräver att få pengar och utfärdar hot. Gruppen har hotat kristna ledare i både östra och västra Nepal, samt i huvudstaden Katmandu.
"Pastorerna som har tagit emot utpressningssamtalen vill inte gå ut offentligt med sina identiteter i rädsla för hämndaktioner", sade Lok Mani Dhakal, generalsekreterare för NCS. "Vi har beslutat att vi ska vänta en tid innan vi går till polisen."
Unified National Liberation Front är en av ungefär trettio beväpnade grupper som dök upp efter att den militärstödda regeringen kollapsade 2006. Rörelsen blev känd i juli efter att 34 tjänstemän - alla medlemmar i byutvecklingskommittéer - sagt upp sig på grund av bristande säkerhet i samband med att rörelsen hotat dem. Ironiskt nog inträffade uppsägningarna i Rolpa, ett distrikt i västra Nepal som betraktas som platsen där kommunistupproret 1996 fick sin början och som ledde till att Nepal blev en sekulär republik efter 10 års inbördeskrig.
Nära 1500 statstjänstemän från 27 distrikt har sagt upp sig efter att de mottagit hot från den militanta rörelsen. Trots att den har stor makt så förblir den en undangömd grupp med okända ledare och mål. Fast rörelsen ursprungligen var aktiv i södra Nepal angrep den Katmandu den 11 september 2010 genom att bomba en mattfabrik.
Det nya hotet från rörelsen kommer ett år efter att polisen arresterade Ram Prasad Mainali, som via organisationen Nepal Defense Army hade placerat en bomb i en kyrka i Katmandu som dödade tre kvinnor under en mässa. De kristnas lättnad över att Mainali fängslades var kortvarig. Förutom att de får ta emot hot från en ny grupp har samfundet fått stå ut med långvarigt motstånd från åren då Nepal var en hinduistisk stat. De anti-kristna idéerna finns fortfarande kvar fyra år efter att parlamentet förklarade staten som sekulär.

Compass Direct 27.9.10

Inga kommentarer: