Kiviniemis klavertramp

Om kultur- och jämställdhetsminister Stefan Wallin (sfp) trampade i klaveret för några veckor sedan i samband med affären Stefan Johansson, har region- och förvaltningsminister Mari Kiviniemi (c) lyckats upprepa hans bedrift.
I diskussionen om en viss statlig myndighet, närings-, trafik- och miljöcentralen ELY ("Ellu"), skall få förbli i Vasa eller om den skall flyttas till Östermyra (fi. Seinäjoki), har Kiviniemi upprepade gånger sagt att inga beslut är fattade - utom att hon underförstått har visat att det är Östermyra som gäller. Vare därmed hur som helst, men när hon intervjuades i radionyheterna igår måndag 1.12.08, släppte hon en enorm groda ur munnen. Hon sade nämligen att (om flytten blir av) så behövs det ingen svenskspråkig service i Östermyra.
Detta kan tolkas på två olika sätt, men vilkendera tolkningen man väljer är egentligen irrelevant, eftersom det bara blir frågan om två olika grodarter.
Tolkning 1: Den statliga myndigheten "Ellu" behöver inte betjäna på svenska. Detta innebär naturligtvis att alla svenskösterbottningar blir utan sin grundlagsenliga rätt till betjäning på modersmålet. Är detta verkligen centerns linje? Nej, förlåt, jag menar: Visar centern verkligen denna linje också utåt?
Tolkning 2: Östermyra stad behöver inte producera service (dagis, skolor, sjukvård etc) på svenska för de svenskspråkiga anställda på "Ellu". Antingen betyder detta att de svenskspråkiga förväntas pendla från Vasa eller att svenskspråkiga inte anställs på "Ellu" - och i båda fallen är det naturligtvis frågan om diskriminering i strid med grundlagen och språklagen.
Få se om rabaldret blir lika stort som i fråga om Wallins groda, eller om hela alltsammans täcks över av sakfrågan att det inte finns annat är partipolitiska orsaker att flytta "Ellu" - ekonomi, effektivitet, vården av de anställda m.m. talar allt för att alternativet Vasa är bättre.
Men om partipoitiken talar för Östermyra, så är det Östermyra som vinner, det visar erfarenheten. Beslutet fattas på onsdag, och sedan är det dags att diskutera, sade Kiviniemi. När beslutet är fattat är det så dags att diskutera, säger jag. Men det är ju bara jag det...
Uppdatering: Det gick som man anade...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och så har vi ännu Kiviniemis statssekreterare Reinas klavertramp i mejlet där han säger att det enda som stöder en placering av det nya näringslivsverket i Vasa är historien och det svenska språket.

Kalle af sa...

Jepp.

Anonym sa...

Ja, det var då väl Östermyra som vann.
Men största delen av alla funktioner lär stanna i Vasa...hur ska det där gå till i praktiken?