Saml. = sannf.?

Migrations- och Europaminister Astrid Thors (sfp) har kommit med ett förslag till ny utlänningslag, som riksdagen snart skall behandla. Regeringens förslag gör det bland annat lättare för utlänningar att få uppehållstillstånd i Finland och att återförena familjer.
Utlänningslagen skrivs om för att få beviljandet av flyktingstatus att passa ihop med EU:s direktiv, men enligt Helsingin Sanomat (10.12.08) anser ändå riksdagen att regeringens förslag är mer liberalt än EU-direktivet kräver. Minister Thors har nu kommit med ett kompromissförslag, som antagligen går igenom, då det inte kan betecknas som "liberalt".
Intressant är ändå reaktionen från samlingspartiets ungdomsförbund, som kräver minister Thors' avgång. "Minister Thors' rättskänsla avviker på ett så avgörande sätt från vanliga finländares rättskänsla att hon inte har förutsättningar att fortsätta som minister," säger förbundets ordförande Teppo Leinonen i ett pressmeddelande.
Förbundet anser att förslaget till ny utlänningslag är full med kryphål, och vill hellre ha en "ansvarsfull invandrarpolitik". För de unga samlingspartisterna skulle detta innebära att antalet invandrare hålls lågt och att man tar hand om integrationen. "En alltför liberal migrationspolitik förorsakar stora sociala och kulturella problem. Får Thors sin vilja igenom blir Finland ett genomfartsland för okontrollerade flyktingströmmar," hävdar Leinonen.
Det är intressant att jämföra Leinonens åsikter med texten i en appell på nätet som kräver att minister Thors' förslag till ny utlänningslag förkastas. "Om lagen godkänns som sådan öppnas en dörr genom vilken tiotusentals (hundratusentals? miljoner?) invandrare försöker komma in i EU," står det i appellen, som jag inte tänker länka till.
Detta är naturligtvis rena skrämselpropagandan. Minister Thors har en betydligt bättre rättskänsla och moralisk ryggrad än populisterna inom Nationella (sic!) Samlingspartiet. Sannfinländarna svär säkert ve och förbannelse över att samlingspartisterna hann först, men de sistnämnda har nu visat sitt rätta jag.
Det är skrämmande att ett av de största partiernas ungdomsförbund så flagrant går in för xenofobi. Hur skulle framtiden se ut, om Leinonen finge regera i samråd med t.ex. Timo Soini (sannf)? Horror!
Eduskunta pitää ulkomaalaislain muutoksia liian lepsuina (Helsingin Sanomat 10.12.08)
Valiokunta: Humanitaarisen suojelun perusteet ovat liian väljät (Helsingin Sanomat 10.12.08)
Samlingspartiets unga vill avsätta Thors (YLE 11.12.08)
Thors i blåsten (Hufvudstadsbladet 11.12.08)
SU försvarar Thors (Hufvudstadsbladet 11.12.08)
Unga samlingspartister kräver att Thors avgår (Vasabladet 11.12.08)
Kompromiss om utlänningslagen (YLE 12.12.08)
"Nya lagen inte liberal" (Hufvudstadsbladet 12.12.08)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Olen usealle kokoomuslaiselle esittänyt seuraavia kysymyksiä:

Vaivaako omaatuntoa se, että Kokoomuksen voitto kunnallisvaaleissa perustui suureksi osaksi perussuomalaisten menestykseen? Kokoomus ei juuri kasvattanut kannatusta vuoden 2004 kuntavaaleista. Silti Kokoomus nousi suurimmaksi kuntapuolueeksi, sillä perussuomalaiset veivät kannatusta Kepulta ja sosiaalidemokraateilta.

Miltä tuntuu, kun toisaalta oma puolue perään-kuuluttaa ”suvaitsevuutta” mutta kasvaa toisen puolueen takia, joka kannattaa raiskausta politiikan teon välineenä? Helsingin pormestarin ja KNL:n puheenjohtajan viimeaikaiset kannanotot viittaavat siihen, että puolue aikoo kasvattaa kannatusta myötäilemällä tai jopa omaksumalla PS:n primitiivistä vihaa kaikkiin vähemmistöihin kuuluvia.

Yhtään vastausta en ole vielä saanut. En pidätä henkeä

Anonym sa...

Anmärkningsvärt är att Samlingspartiet INTE heter "Nationella" Samlingspartiet på svenska, utan bara Samlingspartiet.

Kalle af sa...

Jaså? I så fall är det verkligen anmärkningsvärt.
Men på finska är det ju "Kansallinen kokoomus", så min lilla gliring missar väl ändå inte helt...

Tack för upplysningen, hur som helst!

Anonym sa...

Jo, det finska namnet stämmer. Jag blev jälv lika förvånad när jag märkte att det svenska namnet är markant annorlunda. Men så är det.

Allt gott!

Anonym sa...

I fråga om det finska namnet "Kansallinen Kokoomus" kunde väl också nämnas att ordet "kansallinen" här också verkar vara mest en relik från forna dagar. Då partiets namn fastslogs år 1918 var det åtminstone knappast som protest mot invandring...