Bbl om utträdena ur kyrkan och om valfinansieringen

Jag förekom i två artiklar i dagens nummer av Borgåbladet.
Under rubriken Fler lämnade kyrkan detta år intervjuades jag om utträdena:
Allt fler lämnar den evangelisk-lutherska kyrkan. Även i Borgå har antalet utträden ökat under år 2008.
BORGÅ. I år har 46 000 personer skrivit ut sig ur kyrkan via eroakirkosta.fi. Det är fyrtio procent fler än året innan, och det är fler män än kvinnor som väljer att lämna kyrkan. Hälften är under trettio år. I Borgå ökar också antalet utträden från kyrkan, och kaplan Karl af Hällström ser en viss topp i antalet utträden under året, men tycker inte att skillnaden från tidigare år är särskilt dramatisk. Under 2008 skrev 102 personer ut sig från Borgå svenska domkyrkoförsamling jämfört med 84 året innan.
- Det är en klar stegring, men i förhållande till församlingens medlemsantal på 14.000 så är väl hundra personer inte så katastrofalt. Men det är klart att varje utträde är beklagligt på sitt sätt.
Många kommer tillbaka
af Hällström tror inte att fler skriver ut sig för att processen i sig är enkel genom att fylla i en blankett på nätet.
- Jag tror nog att varje person som lämnar kyrkan har sina orsaker och noggrannt har tänkt igenom sitt beslut. Men jag undrar vad vi skulle kunna göra för att förhindra den här trenden på nationell nivå att allt fler väljer att skriva ut sig. Exempelvis har frågan om hur homosexuella behandlas stor symbolisk betydelse, men är egentligen ingen central fråga. Men hur kyrkan än beslutar i den frågan, så delar vi folket. Det finns inga populistiska medel att ta till för att locka folk tillbaka till kyrkan, utan kyrkan måste vara trogen sig själv och sitt grundbudskap - att älska Gud och sin nästa.
Karl af Hällström vill hellre lyfta fram de bra saker som kyrkan och församlingarna gör, men som inte är så synliga och han beskriver församlingens dagliga jobb som en vardagslunk tillsammans med församlingsmedlemmarna.
- Många skriver ut sig, men sen är det väldigt många som efter några år kommer tillbaka. Man kanske upptäcker efter några år att man i utträdet förlorade viktiga värden som att gifta sig i kyrkan eller döpa sina barn.
I artikeln bredvid behandlades valfinansieringen, och där noterades det att jag var den av sfp:s ledamöter som satsade minst pengar på valkampanjen: fem euro.
Detta var dock ett sakfel. Jag satsade 5,50€, vilket tidningen Uusimaa nämnde igår.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gott Nytt År!

Kalle af sa...

Tack detsamma!