Kaplansgården, del 2

I februari bloggade jag om att Kaplansgården i Borgå skall säljas. Nu har situationen utvecklat sig.
Planen är nämligen nu att dagklubbarna på Braskisgränd ett stenkast ifrån skall flyttas till Kaplansgården. Detta föreslår beredningen för gemensamma kyrkorådets (gkr) sammanträde 5.10.11. Följden av detta är, enligt beslutsförslaget, att “fastighetens nuvarande hyresavtal sägs upp i brådskande ordning” så att förberedelserna för flyttningen kan komma igång i tid.

På ytan ser detta OK ut. Gräver man lite, förändras bilden.
1. Kaplansgården är en historiskt värdefull byggnad (förutom pengavärdet, som antagligen är sjusiffrigt). Att bygga om detta bostadshus till klubbutrymmen kräver omfattande arbete. Det låter sig säkert göras, men huruvida det är tillåtet i en skyddad byggnad är en annan fråga som de museala myndigheterna bör ta ställning till. Om Kaplansgårdens slutliga öde är att säljas, sjunker dessutom dess värde av ombyggnaden, eftersom den då måste byggas om på nytt. Beroende på, förstås, vad den nya ägaren har för planer.
2. Kaplansgården är inte - tvärtemot vad som har påståtts - den enda möjligheten för klubbverksamhet i området. Borgå ungdomsförbund (BUF) har en byggnad på Tingsgårdsvägen ett par hundra meter längre bort, som redan nu är fullt användbar just för klubbverksamhet. BUF skulle vara villig att hyra ut dessa utrymmen till församlingarna till ett förmånligt pris. Detta har fastighetschef Dan Tallberg dock sagt nej till med motiveringen att “det redan finns andra planer”. 
3. Beslutet att säga upp hyresavtalet “i brådskande ordning” skall enligt beredningen fattas den 5 oktober. Därför är det något förvånande att fastighetschefen ville överlämna uppsägningsbeslutet redan den 30 september, och därmed föregripa gkr:s beslut. Orsaken till hans handlande är naturligtvis att hyresgästen har sex månaders uppsägningstid räknat från början av den kalendermånad som följer efter delgivandet av beslutet. Den knappa vecka som går mellan 30.9 och 5.10 blir alltså i slutändan en hel månad mindre tid att förbereda de nödvändiga arbetena. Må så vara, men nog borde väl beslutsordningen ändå vara den rätta?

Hela den här härvan ser jag som ytterst beklaglig. 

Uppdatering: Borgåbladet publicerade 4.10.11 en artikel om detta (tyvärr ej på nätet), där redaktören intervjuade förvaltningsdirektör Sari Mankinen och kyrkorådsmedlemmen Stig Bäcklund (förutom mig, då). Den sistnämnde kom med det intressanta påståendet att Kaplansgården lämpar sig för klubbverksamhet utan större ombyggnad. Undrar var han har fått det. En klubb skulle lyckas bra, men om två klubbar ska rymmas där måste nog åtminstone mellanväggar rivas.
Uppdatering 2: Gkr beslöt enligt beredningen. Inte oväntat.
Uppdatering 3: En notis om detta publicrerades i Kyrkpressen 10.10.11.

5 kommentarer:

Niklas Montonen sa...

Verkligen fult spel. Men om man gör såhär så blir det inte då formfel i det hela?

Charlotta af Hällström-Reijonen sa...

Är det ofta som gkr får "fatta beslut" som redan är fattade? Inte bra alls.

Kalle af sa...

En intressant detalj är även det att uppsägningsbeslutet delgavs genom att en halv blankett (hyresgästens del) stacks i postlådan. Är det inte också ett formfel?

Niklas Montonen sa...

jeps - den borde väl ha skickats åt dig som rekomenderat brev

Sixten Granroth sa...

Det står säkert något i Havamal om sånt här...