Kanada: Anglikaner välsignar samkönade par

Den anglikanska kyrkogemenskapen är djupt splittrad av bl.a. frågan om förhållningssättet till sexuella minoriteter. Detta gäller också situationen i Kanada. På en del håll, särskilt i väster, lämnar hela församlingar kyrkan trots att detta innebär att de också måste lämna sina fastigheter. Vissa församlingar vill dock inte överlämna fastigheterna till deras egentliga ägare, stiften, utan kämpar i stället i domstolen. Vilket förstås är tråkigt för alla inblandade, utom möjligen advokaterna.

På andra håll är inställningen den motsatta. I Saskatoon i centrala Kanada och i Nova Scotia och på Prince Edward Island i sydöst har stiften gått in för att ge församlingarna och prästerna tillåtelse att förrätta välsignelse av samkönade par. Ingen är dock förpliktad att göra detta, och tillståndet gäller inte att viga paren, utan alltså bara välsigna par som tidigare har blivit juridiskt vigda i någon motsvarighet till våra magistrater.
Men också där är församlingarna och församlingsbornas inställning delade. Den lösning som åtminstone en församling i Halifax går in för är att diskutera saken och försöka hitta en pastoral lösning snarare än en juridisk. Och det kan säkert vara mindre upprivande. Hoppas det går bra.

More Anglicans vote to split over same-sex issue (CBC News 25.2.08)
Anglican Diocese of Saskatoon moves closer to blessing same-sex marriages (CBC News 7.11.10)
Anglican same-sex blessings OK'd in N.S., P.E.I. (CBC News 30.5.11)
Married gay couples in Nova Scotia can now obtain a blessing from Anglican church (PinkNews 3.6.11)

Inga kommentarer: