Bamse och asylsökande barn

I ett inlägg i november i fjol berömde jag tidningen Bamse för att den tog med en regnbågsfamilj i sina serier. I mars berättade jag vilken inverkan Bamse kan ha på religionsutövandet.

Nu är Bamse i hetluften igen. Migrationsverket i Sverige beställde en serietidning av Bamses förlag för att lättare kunna förklara för barn (särskilt asylsökande sådana) vad det innebär att söka asyl och hur processen går till. Jag tycker att detta är en god pedagogisk metod. Barnen kan sökert lättare ta till sig informationen i den formen än om man skulle sätta lagboken i handen på dem. Vuxna också, för den delen.
Det som en del debattörer tar på näsan av är dock att ett av barnen i serien får avslag på sin asylansökan och avvisas till sitt hemland, där det träffar sina släktingar igen i en stämning av "borta bra, men hemma bäst". Detta har av debattörerna målats upp som sverigedemokratisk asylpolitik, som skulle vara ovärdigt Bamse. Han borde ju vara en trygg socialdemokrat eller kommunist, vilket han har kallats under gångna decennier.
Jag vet inte riktigt vad de väntar sig. Det är ju ett faktum att en del asylsökande får avslag och avvisas. Att det är så många som råkar ut för detta kan naturligtvis diskuteras och kritiseras, men det är knappast Bamses fel. Skall då denna informationstidning öka stressen och ångesten för barnen genom att ha den som avvisas mött av soldater med gevär och förd till någon tortyrkammare någonstans?
Jag tycker inte att det är särdeles orealistiskt att avvisade barn blir mötta av sina släktingar vid återkomsten. Serien slutar ju med den scenen, om jag har förstått det rätt. Att det sedan kan bli annat som händer också, kanske barnen inte behöver belastas med.
Nej, ge barnen den information som de behöver, men låt dem vara barn! Verkligheten hinner nog ifatt dem senare.
Heja, Bamse!

Bamsetidning för asylsökande barn (Migrationsverket 6.4.11)
Världens dummaste björn (Helsingborgs Dagblad 18.5.11)
Bamse anklagas för att ha blivit sverigedemokrat (Resumé 18.5.11)
Bamseserie för flyktingbarn upprör (Hufvudstadsbladet 18.5.11)


Inga kommentarer: