Naimisiin mennään vanhempana - mutta tilastot johtavat harhaan

Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan vuonna 2010 ensimmäisen kerran avioituneiden naisten keski-ikä oli 30,3 vuotta ja miesten 32,6 vuotta, kertoo Kotimaa24 7.5.11.
Ensimmäistä avioliittoa solmivat ovat vuosi vuodelta yhä vanhempia. Ensimmäisen kerran avioituvien naisten keski-ikä on kohonnut runsaassa neljässä vuosikymmenessä noin 7 vuotta ja miesten noin 8 vuotta.

En epäile itse tilaston paikaansapitävyyttä. Tässä ei kuitenkaan koko kuva tule esille.
Luulisin nimittäin, että perhettä perustetaan suurin piirtein samassa iässä kuin vuonna 1970 (naiset 23 ja miehet 24 vuoden iässä). Muutos neljässäkymmenessä vuodessa on tullut siinä, että enää ei mennä naimisiin ennen kuin muutetaan yhteen ja ruvetaan tekemään lapsia. Nykyään huomattavasti enemmän lapsia syntyy avoliittoihin kuin vuonna 1970, ja lasten vanhemmat menevät naimisiin vasta myöhemmin, kun perheen talous sallii kunnon hääjuhlien järjestämisen.

Jos julkaisee tällaisia tilastoja, olisi otettava huomioon myös se, ovatko ne todella verrattavia.
Toinen tilasto näyttää että maanviljelijöiden määrä Suomessa on sadassa vuodessa laskenut roimasti. Mutta ei siitäkään voi vetää johtopäätöstä että suomalaisten ruokapöydillä olisi vähemmän syötävää. Tilannehan on lähinnä päinvastoin. Paljon muutakin asiaan liittyvää on sadassa vuodessa muuttunut.


Inga kommentarer: