Zimbabwe: Jessica Mandeya, Mark Mkandla, Chad Gandiya, Julius Makono, Godfrey Tawonezvi

Noin 500 kristittyä Hararesta, Mutaresta, Bulawayosta ja Gwerusta kokoontuivat 9.4.11 Glen Norahin ”Nasaretilaisen kirkkoon” viettämään erityistä jumalanpalvelusta jonka teemana oli ”Rukoilemme rauhaa Zimbabwen pelastukseksi”. Rukous kuitenkin keskeytyi, kun parikymmentä mellakkapoliisia saapui paikalle, ampuivat kirkkoon kyynelkaasua ja syöksyivät sisälle heiluttaen pamppujaan ja kiväärejään. Ironista oli, että kokous oli samalla ”Rukousta Zimbabwen pelastukseksi” -kampanjan muistojumalanpalvelus. 11.3.07 poliisi ampui kuoliaaksi yhden kampanjan osallistujista, ja yli 100 osallistujaa pidätettiin ja kidutettiin.
Noin viikkoa myöhemmin katolinen pappi isä Mark Mkandla Lupanesta pidätettiin saarnattuaan voimallisesti väkivaltaa vastaan kansallista sovitusta ja sovintoa käsitelleessä jumalanpalveluksessa.
Lisäksi presidentti Robert Mugaben puolueen Zanu (PF):n edustajat ovat tehneet vierailuja kirkkoihin vaatien jäseniä allekirjoittamaan sanktioiden vastaista kirjelmää. Kieltäytyvät pastorit joutuvat näkemään seurakuntansa jakautuvan, koska Mugaben kannattajille tarjotaan tukea Zanu (PF):ltä uusien seurakuntien perustamiseen. Hallitus tarjoaa seurakuntajohtajille myös maa-alueita heidän lojaliteettiaan vastaan.

Kun Mugabe väkivalloin takavarikoi valkoisten omistamia maatiloja ”kansallistamisen” nimissä, hänen rikoskumppaninsa piispa Nolbert Kunonga takavarikoi anglikaanisen kirkon omaisuutta saman tekosyyn varjolla. Marraskuussa 2007 anglikaanisen kirkon Keski-Afrikan provinssi erotti Kunongan virastaan harhaoppisuuden, hajaannusta aiheuttavan julistuksen ja murhaepäilyjen takia. Kunongan epäillään olleen osallisena kymmenen papin murhiin. Tästä huolimatta Kunonga hallitsee nyt 40 % Zimbabwen anglikaanisen kirkon seurakunnista. Kirkkojen ovet ovat auki joka sunnuntai, mutta vain Mugaben kannattajille. Maan anglikaanien suuri enemmistö viettävät jumalanpalveluksiaan muualla kuin kirkoissa.
Anglikaanit epäilevät Kungongan ollen osallinen myös 89-vuotiaan Jessica Mandeyan murhaan helmikuussa 2001. Hän oli Mashonaland East -nimisen maaseutuseurakunnan maallikkojohtaja, ja hänet raiskattiin, silvottiin ja kuristettiin kuoliaaksi kieltäydyttyään siirtymästä Kunongan puolelle Mugaben kannattajaksi. ”Hän ei antanut periksi”, kertoo yksi hänen perheenjäsenistään, joka halusi pysyä nimettömänä koska pelkää henkensä puolesta.
“Tämä on minulle todella tuskallista”, sanoo piispa Chad Gandiya. ”Tavallaan hänet murhattiin minun takiani, koska hän piti kiinni meidän seurakuntamme jäsenyydestä.”
Kunonga on kieltänyt olleensa lainkaan sekaantunut murhaan ja vastannut syytöksiin sanomalla että jos hän ylipäätään murhaisi ketään, hän murhaisi piispa Gandiyan, jonka anglikaaninen kirkko valisti hänen seuraajakseen Hararen piispana.
Gandiyan mukaan Kunongan ”eliminointilistalla” on viisi piispaa. ”Meitä jokaista viittä vainotaan”, sanoi yksi heistä, Manicalandin piispa Julius Makono. Toisen heistä, Masvingon piispan Godfrey Tawonezvin luona vieraili äskettäin kaksi Kunongan miestä. ”Heillä oli kaikki puhelinnumeromme ja kotiosoitteemme”, hän kertoi.

Useimmat Hararen anglikaaneista ovat jääneet piispa Gandiyan ja maailmanlaajuisen anglikaanisen kirkon alaisten seurakuntien jäseniksi. He eivät voi osallistua anglikaanisissa kirkoissa pidettäviin jumalanpalveluksiin vaan kokoontuvat nyt esim. vuokratiloissa, kouluissa, taivasalla tai jopa hautausmailla. Poliisi on tulkinnut tuomioistuimen päätöksiä niin, että kirkon omaisuuden hallintaoikeus kuuluu Kunongan kannattajille.

Maailmanlaajuisen anglikaanisen kirkon johtaja, Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams, on tänä vuonna kirjoittanut presidentti Mugabelle ja vedonnut häneen, että Zimbabwen anglikaaneihin kohdistuneet toistuvat ahdistelut, kiusaamiset ja vainoamiset lopetettaisiin, mutta vastausta ei ole kuulunut, arkkipiispan lehdistösihteeri kertoo.

(Marttyyrikirkon ystävät)

3 kommentarer:

Hilkka Olkinuora sa...

kustaa vaasa ei sentään tainnut murhauttaa - kunhan tapatti? vanha-ja uususkoisia, suomalaisia ja riikinruotsalaisia tasapuolisesti. sodissa.

Kalle af sa...

Henrik VIII sen sijaan murhautti, paitsi vaimojaan, myös liian innokkaita uskonpuhdistuksen vastustajia - sekä kannattajia...

Monika E Pensar sa...

Skrämmande pelottavaa...