Frågespalten XLV: Adams och Evas svärdöttrar

En underdånig frågeställare skrev:
Får jag i all enkelhet och högst vördnadsfullt närma mig prästen med ett spörsmål, som kanske riktat till någon annan präst kunde uppfattas som en provokation, men som alltså inte alls är det, endast ett uttryck för nyfikenhet och klarhetssträvan hos en bibelokunnig? Vilka kvinnor fick Adams och Evas söner barn med?
Svaret löd:
Det nämns inte i Bibeln. Berättelsen bara utgår från att de fanns där.
Ett vanligt svar från sådana som vill behandla denna myt historiskt är att det var sina systrar de gifte sig med, Adams och Evas döttrar. De var ju långlivade och fick många barn, så...

3 kommentarer:

Sixten Granroth sa...

En mindre enkel tolkning bygger på att berättelsen om Kain och Abel illustrerar en seglivad konflikt mellan jordbrukare och boskapsskötare, kryddad av avund. Bekant från ett antal cowboyfilmer och aktualiserad genom ett krig i Afrika för ett par år sedan, där boskapen på väg till vattnet förstörde en hel del av skörden.
Jag föreställer mig att de jordbundna -brukarna ibland avundats nomadiserande boskapsskötare som kan flytta när det behövs. En religiös tolkning är då brist på Guds välsignelse. Han ser inte ut att gilla offer och böner. Inte våra - men nog de andras...
Att Gud satte ett märke på Kains panna så ingen skulle döda honom för det han gjort talar ju nog för att han kunde möta människor som inte var barn till Adam och Eva...

Bibeln ser inte ut att berätta riktigt allt. Inte bara så att man då den kom till visste saker som vi inte känner till och att kvinnorna inte nämns ens när det gäller att föda barn i släktregistren - den gör inte anspråk på att innehålla alla svar. Den tillgängliga poängen måste därför ligga inom det som faktiskt står att läsa.
Den första arbetsfördelningen skapade avund och konflikt när den aktualiserade jämförelser som väckte känslor. Fanns det alternativ?

Kalle af sa...

Sant. Men den här gången föredrog jag ett kort och enkelt svar...

Kim Metso sa...

Jag har gått i liknande funderingar. Jag försöker förstå dem som anser att Bibeln skall läsas ordagrannt.
Jag har tom frågat några av dessa hur jag skall förstå det att Kain drog bort till Nod och var han och hans syskon hittade äkta hälfter.
Tyvärr har jag ej fått svar av dem jag helst skulle vilja ha svar av. Svaren jag fått har mer behandlat mig än frågan jag ställt.
Tillåter man sig att tolka Bibeln som tex här ovan så är ju saken helt förståelig och klar.