Engelska kvinnor blir andra klassens biskopar?

Nu hotas enheten inom Church of England än en gång, berättar Dagen (9.10.09) och Kyrkpressen (13.10.09). Den här gången gäller det vilket inflytande framtida kvinnliga biskopar ska få.
Ett mäktigt utskott inom den anglikanska kyrkan har förklarat att vissa befogenheter ska fråntas eventuella kvinnliga biskopar och ges till deras manliga kolleger. Manliga biskopar ska till exempel få ansvaret för nattvardsfirande och konfirmation. Beskedet är tänkt att tillmötesgå kraven från församlingsmedlemmar som avvisar kvinnliga biskopar.
Det betyder att de kvinnliga biskoparnas makt kan bli kringskuren då de ska samarbeta med traditionalister, säger kritikerna. Risken finns att kvinnorna blir någon sorts andra klassens biskopar. De som applåderar den planerade ändringen säger att den ursprungliga lagstiftningen kring biskopars ämbetsutövning skulle ha resulterat i kyrkoflykt.
Det är intressant, tycker jag, att man nu skall skapa en ny klass av biskopar - ett nytt ämbete, om man så vill. I Finland gjorde vi samma sak på 1950-talet, när kyrkomötet vägrade att öppna prästämbetet för kvinnor, utan i stället skapade lektorsämbetet för dem. En hel generation av kvinnliga teologer fick nog undervisa, men inte förrätta sakramenten. En kompromiss också det, men en som cementerade könssegregeringen för lång tid framåt. Jag hoppas att engelsmännen lyckas undvika något liknande.
Lagförslaget ska diskuteras i stiften innan det slutliga beslutet fattas. Church of England har för tillfället inga kvinnliga biskopar, och antas få en sådan tidigast år 2014.

Inga kommentarer: