Präst och politiker?

Som bekant är jag aktiv i kommunalpolitiken i Borgå, samtidigt som jag jobbar som präst i den svenska församlingen på orten. Besök min politiska hemsida här.
Under 2008 engagerade sig kyrkoherden i Vilhelmina i norra Sverige, Ronny Thellbro, i en fråga som på det lokala planet födde starka känslor för och emot. Det gjorde att det var många församlingsbor som var missnöjda med sin kyrkoherde (liksom många som var nöjda, förstås). Läs Kyrkans Tidning 10.11.08 och 14.11.08 samt Thellbros blogg.
Nu under EU-valet har den ortodoxe prästen Mitro Repo ställt upp som kandidat för SDP, och som reaktion på detta har det ortodoxa biskopsmötet befriat honom från prästämbetet ("avkragat" honom) för den tid han är politiskt aktiv. Detta har naturligtvis gett fader Mitro en hel del synlighet och gratisreklam - och det är inte alls uteslutet att han blir invald i parlamentet nu på söndag.
Med detta i bakhuvudet har Lucas Snellmanpod.fi intervjuat kyrkoherden i Ekenäs svenska församling, Anders Lindström, som i 16 år var engagerad i kommunalpolitiken på sin ort och dessutom ställde upp i riksdagsval. Han får frågan: Är det möjligt för en präst att tjäna två herrar? Lyssna på intervjun här.
Och kom ihåg att utnyttja din rösträtt...

1 kommentar:

Anna S sa...

Tycker inte att det är frågan om att tjäna två herrar. Tycker snarare att det handlar om vad som är yrke och vad som är privatliv. I Sverige idag anser jag att man har rätt till privatliv, vad man än sysslar med. Som präst eller som lärare har du rätt till din egen tid och att göra vad du vill med den. En präst som är medlem i SD kanske inte sanningsenligt kan tala om ett vidare människovärde i sitt yrke heller, DÅ kan man avskeda men inte pågrund av vad hon gör privat utan pågrund av bristande värdegrund även i sitt yrke.