Lottas insändare om privata dagis

Min syster Lotta har skrivit en insändare som publicerades i Hufvudstadsbladet 6.6.09. Den behandlar förstås situationen i Helsingfors, men samma situation kan uppkomma också annanstans. Därför publicerar jag den, med hennes tillstånd, även här.
Hur prioriterar staden?
Nu ska vi föräldrar bli dagisföretagare, föreslår Helsingfors stad. Vilken befängd idé. Samtidigt som mammor anklagas för att jobba för mycket ska vi alltså lägga vår lilla fritid på att på amatörbasis sköta administrationen av ett dagis. Vem som helst inser att det är förnuftigare om vi låter proffsen sköta dagisen.
Resultatet kommer i stället att bli att vi blir tvungna att söka oss till stadens egna dagis, och när efterfrågan på dem ökar blir staden tvungen att skapa nya svenska dagisplatser. Hur kan det bli billigare, undrar jag.
Till saken hör att Barnavårdsföreningens dagis håller mycket hög standard. Åtminstone Arbetets vänners dagis, som är det dagis som jag har erfarenhet av, har t.ex. ett eget kök med god och näringsrik mat. Personalen är kunnig och vänlig, och jag ser bara fördelar med att dagiset är litet. Jag har också varit mycket imponerad av de resurser som Barnavårdsföreningen kunnat erbjuda barn med specialbehov.
Besparingarna verkar den här gången främst drabba de svenska dagisen. Men en jämlik service innebär tyvärr inte att de svenska och finska enheternas kostnader ska vara lika stora per barn – en jämlik service innebär att barnen får samma servicekvalitet per capita.
När staden försöker göra besparingar borde den göra det på något område där inte barn (eller andra svaga individer, t.ex. äldre eller handikappade) drabbas. Och om man ska spara, måste man välja ett objekt där man verkligen sparar, och inte bara flyttar kostnaderna från en post till en annan.
Tyvärr är det för sent nu, men kunde man inte i stället exempelvis ha firat invigningen av Nordsjö hamn i fjol med en budget på 32 000 euro. För de pengarna hade man fått en riktigt fin tillställning. Men festen kostade 732 000 euro! Hur prioriterar staden egentligen?

Charlotta af Hällström-Reijonen
tvåbarnsmamma, Helsingfors

Inga kommentarer: