Frågespalten XXXIX: Baptismen och lutherdomen

Jag fick en fråga om skillnaderna mellan baptismen och lutherdomen. Jag svarade:
Det finns skillnader i tron och i organisationen, men som alltid mellan kristna kyrkor är likheterna viktigare än skillnaderna.
Men skillnader finns alltså. Du nämner dopet – vi praktiserar barndop, medan baptisterna har troendedop.
Baptisterna är i allmänhet organiserade enligt ett kongregationalistiskt system (med några få undantag), medan lutheranerna är episkopala. ”Episkopal” betyder ett system där det finns biskopar, som styr stift, där församlingarna ingår. Biskoparna viger och tillsätter också präster. Baptistförsamlingarna är däremot självständiga och styrs av varje enskild kristen som har rösträtt. I allmänhet finns det inte några t.ex. nationella organisationer med bestämmanderätt över församlingarna; det kan finnas samarbetsorgan, men det är en annan sak. Detta leder också till att det finns en mängd nyanser i tro och praxis mellan de olika församlingarna.
Baptisterna och lutheranerna har samma två sakrament, dopet och nattvarden, men de tolkas olika. Medan lutheranerna anser att dopet är en rening från arvsyndens följder och att vi i nattvarden möter Jesus i fysisk form, har baptisterna en symbolisk sakramentssyn.
Vidare anser baptisterna traditionellt att det är viktigt att separera kyrka och stat.
Detta i all korthet. På Wikipedia kan du läsa mer, t.ex i artikeln Baptism (på svenska) och artikeln Baptist beliefs (på engelska).

1 kommentar:

Monika Pensar-Granroth sa...

Jaha.
Och jag som bara firar min tredje timme sommarlov med tranbärslonkero och en annalkande tvättstuga.

Må vi alla bada!