Om intern adoption

Österbottens Tidning publicerade 1.6.09 en nyhet från FNB med rubriken Lesbiska föräldrar har trygga barn. Ett utdrag:
Barn och unga som växer upp med lesbiska mödrar lider sällan av psykiska sjukdomar. En ny dansk undersökning visar att risken för dessa barn att drabbas av psykiska problem är mindre än hos barn i traditionella kärnfamiljer. [...]
Medan fem procent av barn i "normalfamiljer" under åren 1992-2008 har underkastats psykiatrisk behandling för sjukdomar som depression, personlighetsstörningar och anorexi, så var motsvarande andel bland de 387 barn som levde med lesbiska föräldrar under två procent.
Den danska tidningen Politiken (1.6.09) har samma nyhet i vidlyftigare form. Följande utdrag är i svensk översättning av Tor BillgrenAntigayretorik:
Barnen är upp till 23 år gamla och tillhör den första generationen som från och med adoptionslagen 1999 blev adopterade av sin biologiska mors kvinnliga partner. Enligt Merete Laubjerg som är en av forskarna bakom undersökningen, visar resultatet att man inte behöver bekymra sig över den psykiska hälsan hos barn som växer upp i annorlunda familjer. En förklaring till resultatet kan enligt henne vara att lesbiska mödrar har byggt upp en särskild stabilitet, för att de genom sina liv stött på mer motstånd än heterosexuella.
Enligt professorn i psykiatri Per Hove Thomsen på Barn- och ungdomssjukhuset i Århus kan det faktum att barnen är önskebarn också spela roll.
Jag tyckte bara att det var värt att förmedla. Kommentarerna till nyheten på ÖT är förstås rätt många och brokiga...

1 kommentar:

Göran Koch-Swahne sa...

"Önskebarn" är nog tricket! Att verkligen vara önskad. Och för sin egen skull, som sig själv.

Och av någon som förstår skillnaden mellan att vara önskad för sin egen skull och önska något (t.ex. ett barn) för sin egen skull...