Frågespalten XXXVIII: Kristendomens kvinnosyn

På "Fråga prästen" inflöt följande fråga:
vad har kristendomen för kvinnosyn?
På det svarade jag så här:
Tja, det är en ganska svår fråga. Det finns nämligen alla olika sorters kvinnosyn bland olika kristna grupperingar. Detta beror i allmänhet på olika kulturell bakgrund snarare än på direkta skillnader i tron, men i alla fall.
För egen del anser jag att vi i Bibeln finner utmärkta exempel på jämställdhet mellan könen. I Domarboken 4-5 nämns t.ex. kvinnan Debora som domare (ett slags statsöverhuvud). Hon samarbetade med Barak, en manlig överbefälhavare, men det var Debora som var boss. I Nya testamentet ser vi att Jesus hade kvinnliga lärjungar, att han upppenbarade sig för dem efter uppståndelsen innan de tolv männen fick se honom, och att Paulus hade många kvinnliga medarbetare, som också ledde församlingar. I den tidens samhälle måste kvinnorna i allmänhet ta en bakgrundsroll, men det finns alltså lysande exempel som visar att det inte har med kristendomen att skaffa.
Och så vill jag hänvisa till hur vi alla, oberoende av bakgrund, social status, kön eller andra faktorer är jämlika i Kristus. Detta säger Paulus i Galaterbrevet 3:28.

Inga kommentarer: