Biskop Riekkinen goodwill-ambassadör mot homofobi

I söndags firades IDAHO - International Day Against Homofobia - som alltid firas den 17 maj, eftersom det är den dag då WHO strök homosexualiteten från listan över sjukdomar.
I samband med IDAHO ordnades olika evenemang runt om i världen. Ett som hölls i Helsingfors gav upphov till följande glädjande nyhet (citatet från Kyrklig tidningstjänst):
Biskop Wille Riekkinen [i Kuopio] utnämndes på söndag 17.5.2009 till goodwill ambassadör i arbetet mot homofobi. Föreningen ranneliike ry utnämner varje år en good will ambassadör vid 1705-evenemanget mot homofobi.
I motiveringen till erkännandet konstateras att biskop Wille Riekkinens offentligt öppna och positiva inställning till sexuella minoriteter och könsminoriteter visar att mänskliga rättigheter och jämlikhet är viktiga saker för honom. Genom åren har han inte dragit sig för att lyfta fram frågor som rör sexuella minoriteter. Han har talat offentligt om sin egen homoskräck och hur han bearbetat den samt försvarat människors rättighet att vara sig själva.
Enligt ranneliike ry möjliggör biskop Wille Riekkinens utnämning till 2009 års goodwill ambassadör i arbetet mot homofobi en ny början för att främja toleransen mellan kyrkan och sexuella och könsminoriteter.
I motiveringarna konstateras att man i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland redan är en god bit på väg i rätt riktning längs toleransens och jämlikhetens väg, men att man ännu har en lång väg att vandra.
Grattis till biskop Wille för utmärkelsen, och grattis till ranneliike för ett utmärkt val!
Media:
Homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi piispa Wille Riekkinen (ranneliike.net 17.5.09)
Biskop Riekkinen utnämndes till goodwill ambassadör i arbetet mot homofobi (Kyrklig tidningstjänst 18.5.09)
Piispa Riekkinen nimitettiin homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi (Kirkon tiedotuskeskus 18.5.09)
Biskop Riekkinen utnämndes till goodwill ambassadör i arbetet mot homofobi (Kyrkpressen 18.5.09)
Riekkinen nimitettiin homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi (Kotimaa 18.5.09)

Inga kommentarer: