Kyrkoherde bad domkapitlet "dra åt helvete"

Kyrkoherden i västnyländska Pojo finska församling, Juha Molari, har blivit anmäld till domkapitlet i Esbo stift. De två klagomålen gäller kyrkoherdens texter på webben samt hans påstådda uppträdande i kyrklig dräkt i en demonstration. Klagomålen har lämnats in av två personer i föreningen Pro Karelia, som arbetar för återbördandet av ryska Karelen till Finland.
Jag anser själv att vi inte behöver några gränsjusteringar, men det är inte det som detta gäller. Molari har enligt domkapitlet kommit med uttalanden av följande slag (i min fria översättning):
…Pro Karelia –sekten har en sadistisk pervers tendens…; Pro Karelias exempel frambringar många andra slags hemskheter…; Sekten uppehåller alltså hatet…; Pro Karelia är en grupperng som marknadsför hat…; Ett mindre känt drag hos hatet är lömskheten, alltså hot som sker i enrum; den revanschisiska hatsekten och dess hotprogram; ett uttalande om att vissa reportrar borde skäras upp och kastreras; ett påstående om att en viss tidigare Republikens president hade förtjänat att bli hängd; påståenden om att församlingsrådet ljuger; ett uttryck om domkapitlets extrema galenskap och praktiserande av orätt; samt obscena uttryck.
Enligt församlingsrådet har Molari förorsakat en förtroendekris mellan kyrkoherden och församlingsrådet.
Esbo domkapitel beslöt 12.1.10 att fallet ska undersökas av stiftets disciplinombud. Förslag om disciplinära åtgärder ska bli klara under våren. Under tiden får Molari fortsätta som kyrkoherde i Pojo.
Hufvudstadsbladets pappersupplaga citerar Molari, som säger att han inte bryr sig om vad domkapitlet besluter. "Domkapitlet kan dra åt helvete. Jag kommer inte att respektera biskop Mikko Heikkas beslut från april 2009 att jag måste avgå från prästämbetet. Detta blir en stor konflikt. Skriv att jag kräver biskopens avgång."
Domkapitlet å sin sida anser att Molaris värderingar är olämpliga för en präst. De strider mot prästeden och de löften han avlade då han tillträdde som kyrkoherde.
Det hela verkar extremt. Själv vet jag ändå inte mer än vad som har framkommit i media, så jag kan inte ta ställning till om rapporteringen är tillspetsad och i så fall hur mycket.
I rapporteringen talas det oftast om "kyrkoherden i Pojo" eller "Pojo församling". Detta är vilseledande, eftersom det finns två församlingar på orten. Här rör det sig om Pohjan suomalainen seurakunta (Pojo finska församling); Pojo svenska församling, som hör till Borgå stift, och dess kyrkoherde Johan Westerlund har ingenting med denna härva att skaffa.
Pohjan kirkkoherra Juha Molarin kantelu lähetetään kurinpitoasiamiehen tutkittavaksi (Kirkon tiedotuskeskus 12.1.10)
Stiftsombud utreder Pojoherdens uttalanden (YLE 13.1.10)
Utredningsman tar sig an Pojoprästen (Hufvudstadsbladet 13.1.10, s. 6)
Klagomål mot Molari utreds (Västra Nyland 13.1.10)

1 kommentar:

Johan Brandt T. Grevnäs sa...

Har faktiskt träffat Juha Molari en gång si så där under åren 1991-1992 på Setas kontor, dit han bjöds för att berätta om sin licentiatavhandling (den handlade om homosexuella och kyrkan). Han betedde sig mycket konstigt för att säga det milt.