The Kirk godkänner hbt-pastorer

Skottlands största protestantiska kyrka, den presbyterianska Church of Scotland, röstade i maj för att homosexuella män och kvinnor ska få bli präster. Det i sin tur öppnar upp för möjligheten att också tillåta partnerskap för samkönade par.
Kyrkan, som med ett skotskt ord ofta kallas "the Kirk", gav ett tillfälligt anstånd för homosexuella präster 2009, då Scott Rennie blev den första öppet homosexuella att vigas till präst. Reaktionerna på hans prästvigning var mycket delade - vissa medlemmar av kyrkan lämnade den i protest, medan många, särskilt i den församling där han verkade, välkomnade honom hjärtligt. Så är det ju ofta; det är lättare att fördöma ett fenomen innan det har fått ett ansikte...

Nu har alltså Church of Scotlands generalförsamling röstat bort det tillfälliga moratoriet, och ersatt det med ett officiellt tillåtande - också för personer som lever i öppna gayförhållanden och i civilt partnerskap.
Samtidigt beslutade församlingen att tillåta nu tjänande präster att komma ut med sin sexuella läggning, ett förslag som möttes av stort motstånd från konservativa präster.

Omröstningen var jämn (351 mot 294) och beslutet torde orsaka splittringar inom kyrkan. En församling i Aberdeen har redan meddelat att den kommer ordna en medlemsomröstning i frågan om den skall lämna the Kirk eller ej.
En kommission, som tillsattes i samband med vigningen av Scott Rennie, har räknat med att upp till en femtedel av kyrkans präster, diakoner och äldste kan komma att avgå i protest mot beslutet. Kommissionen räknar också med att uppemot 100 000 medlemmar kan gå samma väg. Motsatt beslut skulle dock också ha fått liknande effekt, även om man då räknar med att en tiondel skulle lämna the Kirk.
Kyrkan har totalt 445 000 aktiva medlemmar och omkring 50 000 mindre aktiva församlingsbor.

Nyhet: Homovälsignelse i Skottland? (Kalles kyrkliga kommentarer 18.2.07)
Church of Scotland Approves Gay Minister (Box Turtle Bulletin 24.5.09)
Presbyterianer i USA godkänner hbt-pastorer (Kalles kyrkliga kommentarer 18.5.11)
Church of Scotland votes to allow gay and lesbian ministers (The Guardian 23.5.11)
Church of Scotland lifts moratorium (Box Turtle Bulletin 23.5.11)
Church of Scotland ends moratorium on gay ministers (Pink News 23.5.11)
Church of Scotland tillåter homosexuella präster (Kyrkans Tidning 24.5.11)
Church considers breaking with Kirk over lifting of gay minister ban (The Scotsman 9.6.11)
Aberdeen Chruch Says Acceptance of Gay Ministers Marginalizes the Bible (Aqurette.com 9.6.11)

Inga kommentarer: