MKV: Upptrappad förföljelse av kristna i Indien

Från Martyrkyrkans vänners veckorapport:

Sedan det hindunationalistiska partiet Bharatiya Janata Party (BJP) kom till makten i maj, har vågor av anti-kristet våld spritt sig över Indien. Om de är uppmuntrade av BJP:s politiska seger eller handlar på eget bevåg så har radikala hindugrupper trappat upp sina våldsdåd de senaste månaderna. Attacker mot kristna grupper på den indiska landsbygden har nästan blivit en del av vardagen.

Ett kristet par i delstaten Bihar måste få sjukhusvård efter att hinduistiska extremister misshandlat och offentligt planerat att döda dem. På morgonen den 30 augusti tog sig en grupp män med våld in i Shri Lal Khatiyans hem i Balwanazir, Kaliyanganj. Männen frågade vem som hade besökt hemmet och kallade paret hedningar medan de misshandlade mannen, rapporterar den nationella evangelikala alliansen Evangelical Fellowship of India (EFI). När hustrun Asha Devi försökte stoppa misshandeln, kallade männen henne för slampa och slog henne i huvudet med skaftet till en skära. ”Asha fick ett djupt sår i huvudet och Lal har ont i bröstet”, berättade en lokal pastor som tillade att paret måste få vård på sjukhuset för sina skador.

Senare samma dag stod omkring 100 hinduistiska extremister med klubbor i händerna vid varje hörn av byn och hotade att skära varje kristen i bitar som försökte lämna området för att göra en anmälan om det skedda till polisen, berättade pastor Laxmi Prasad.
”Extremisterna varnade de kristna att de inte skulle gå in i någons hus och inte heller skulle de ta emot någon i sitt eget hus”, sade Prasad. ”De troende kunde ändå kontakta mig på telefon och jag informerade omedelbart områdets poliskommissarie.” Samma kväll sände myndigheterna två polismän för att skydda de kristna. Den 2 september, efter att polisen hade lämnat byn, höll extremisterna ett offentligt möte där de sade sig döda paret, berättade Prasad, och tillade: ”De kristna lever nu i ständig rädsla.”

Samma dag, den 26 maj, som premiärminister Narendra Modis BJP-regering övertog makten skedde en attack i samma område när hinduistiska extremister knöt ihop händerna på nio kristna, bland dem två flickor och en änka, och släpade dem från deras hem och misshandlade dem när de vägrade avsäga sig Kristus, rapporterade EFI.
”Som kriminella band de deras händer med ett rep, ledde dem ut på gårdsplanen och befallde dem att avsäga sig Kristus”, berättade Prasad. Extremisterna skymfade de kristna, sparkade och knuffade dem och slog dem med klubbor när de vägrade förneka Kristus. De fortsatte att trakassera och misshandla de kristna i över en vecka och försökte genom påtryckningar få dem att lämna sin tro. Slutligen låste de kyrkdörrarna den 6 juni.
”Extremisterna hotade att döda den som öppnar kyrkan igen och begrava dem inne i själva kyrkan. De sade också att det inte finns rum för några kristna i byn och hotade döda dem som inte lämnade Jesus”, sade Prasad.

Den 22 juli misshandlade hinduextremisterna de kristna igen. En lokal polistjänsteman, Sajat Hussain, uppmanade uppenbart irriterad de kristna att reda ut saken själva. ”Vi kan inte alltid skydda er.” När juristen Loreing Ovung från religionsfrihetsgruppen Alliance Defending Freedom-India ringde upp Hussain, uppgav ändå polisen att en borgenssumma på 20 000 rupier (motsvarar 255 € eller 2 340 SEK) hade fastställts för de påstådda angriparna och att han hade uppmanat de kristna att komma med ett skriftligt klagomål om den senaste attacken.

Pastor Richard Howell, generalsekreterare för EFI, beklagar attackerna mot de kristna i Kaliyanganj.
”Sättet som de släpades ut längs vägen och att till och med unga flickor misshandlades är ett tecken på att de grundläggande friheter som vår grundlag värnar om nu hotas allt mer. Samvetsfriheten är garanterad i Indiens grundlag, och vi uppmanar delstatsregeringen i Bihar att beskydda denna frihet”, sade Howell.

Våld mot små kristna grupper ute i byarna har blivit vanligt. Kristna tillåts inte gå längs huvudvägarna eller hämta dricksvatten från allmänna brunnar, stenar eller plankor blockerar vägen för dem och vid varje tillfälle som ges får de höra skymford om sin tro.
(Källa: www.persecution.org)


Inga kommentarer: