Prästernas resultat klara

Igår skrev jag om kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalens resultat för lekmännens del. Där kan tilläggas att Peter Lindbäck blev vald till Ålands representant i kyrkomötet med sämjoval. Resultatet för stiftsfullmäktige har ännu inte anlänt.

För prästernas del blev resultatet det att Bo-Göran Åstrand och Max-Olav Lassila, båda österbottniska män, representerar oss i kyrkomötet. Åstrand är liberalare än Lassila, som är konservativare än Åstrand. Båda är nya i kyrkomötet. Av de förra representanterna ställde den konservative Henrik Perret inte upp för omval, medan den mindre konservativa Helene Liljeström blev suppleant denna gång. Den andra suppleanten är Torsten Sandell.

I stiftsfullmäktige representeras vi präster av
1. Stina Lindgård (lista II)
2. Johan Westerlund (lista II)
3. Peter Kankkonen (lista I)
4. Malena Björkgren (lista II)
5. Ann-Mari Audas-Willman (lista II)
6. Stig-Olof Fernström (lista I)
7. Mia Bäck (lista II)
Suppleanter är Harry Backström (lista I) och Monica Heikel-Nyberg (lista II).

Prästernas listor var ideologiskt färgade, i motsats till lekmännens geografiska uppdelning. Lista I var den konservativa och lista II den bredkyrkliga. Av de sju representanterna är alltså bara två konservativa, vilket torde motsvara fördelningen i väljarkåren. Väl så!
Intressant är förresten att de två konservativa herrarna - som är kunniga och erfarna och säkert har åtskilligt att ge - är äldre än alla de invalda från lista II. Detta torde inte betyda att konservatismen är en ideologi för äldre män, utan snarare att äldre män värderas högre bland de konservativa än bland övriga, där också andra ålders- och könsgrupper kan komma till tals. Åtminstone på basen av detta valresultat.

Lycka till, alla invalda, oberoende av ideologisk färg! Jag hoppas att ni tillsammans skall kunna verka för stiftets och kyrkans bästa!

1 kommentar:

Tom Luoma sa...

Som du säger kan väl valresultatet kommenteras med "Väl så!" 5 mot 2 i förmån för de "bredkyrkliga" är säkert rätt. Tråkigt är enligt min uppfattning, att de "konservativa" genom sitt helt intoleranta agerande FJÄRMAR allmänheten från kykan, i högre grad än vad deras relativa stöd skulle tillåta!