Kyläkeskuksiakin suunniteltava!

Porvoon kaupunki kasvaa, ja uudet asukkaat tarvitsevat asuntoja. Porvoonjoen länsiranta on rakenteilla ja osittain valmistunutkin, Skaftkärrin alue Kevätkummun pohjoispuolella on ollut suunnitteilla jo pitkään, ja Kuninkaanportin projekti kuuluu myös tähän kokonaisuuteen, vaikkakin se jonkin aikaa sitten sai kylmän suihkun valtion taholta.
Nämä projektit tuottavat asuntoja tuhansille uusille porvoolaisille (kunhan valmistuvat), mutta jo nyt on ilmeistä että ne eivät tule riittämään. Tarvitaan lisää vastaavia projekteja, ja niiden suunnittelu tulisi aloittaa heti.
Sitä paitsi Porvoon kaupungin alue on suuri. Ei ole tarvetta keskittää kaikki rakentaminen juuri keskustaan, kävelymatkan päähän torilta. Kyläkeskuksia on monta ympäri kaupunkia - Hinthaara, Ilola, Tolkkinen, Epoo, Pellinki ja moni muu - joihin uudet porvoolaiset myös voisi ohjata.
Porvoossa on ainutlaatuisia alueita jotka jo sinänsä voisi houkutella uusia veronmaksajia - jollemme keskitä kaikki voimavaramme uuden nukkumalähiön rakentamiseen keskustaan. Monipuolisuus on valtti!
Tietenkin tämä ei koske ainoastaan rakentamista, vaan myös palvelujen tuottoa - päiväkoteja, kouluja, kauppoja jne. pitää olla lähellä kotia jotta asuinpaikka olisi houkutteleva.

4 kommentarer:

Janette Englund sa...

Jo Kalle, så är det. Sedan måste vi också komma ihåg att det finns glesbygd som blir utanför kommande byacentrum.

Hans Peter von Knorring sa...

det gäller nog överallt, ett litet "byacentrum" kan göra susen även i förstadsområden! Probelmet i Finland var Storskiftet viket än speglar sig i dagens bosättnignssturkturer, i södra Europa finns ju ännu en naturlig bygemenskap, t.ex. i Frankie är ju sgs varje by en egen kommun!:-)

Anders Rosengren sa...

Det har varit tal att det är fråga om några byacentrum som skall få växa om staden kan erbjuda planerade tomter. Vilket är svårt för staden äger inte råmark och vill inte planera på andras mark. Så praktiken är det bara en vacker tanke att utveckla byacentrumen.....

Mia Aitokari sa...

Ok. Det här betyder att du kommer med till mötet i Kerko 21.4!