Aslan, biskop och transsexualitet

För en tid sedan stötte jag på Heli H:s hemsida. Hon är transsexuell, dvs hon har tidigare fysiskt varit en man.
Hon kommenterar Aslan. För den som inte vet det är Aslan en "kristlig" förening med sekteristiska drag som sysslar med "helande" av homosexuella och andra regnbågsmänniskor. Det sker med förbön, missledande och felaktig psykologi och psykiatri och andligt våld. Aslan har en del stöd också inom kyrkan, bl.a. bland fariseerna.
Vidare kommenterar hon hur hon blev behandlad av sin kyrkoherde och sin biskop (inte i Borgå) när hon blev utrökt ur församlingens familjeklubb. (Deras synvinkel känner jag inte till, det erkänner jag, men redan det att någon, som Heli, upplever sig ha blivit så kärlekslöst behandlad är allvarligt - särskilt för kyrkan!)
Tidigare publicerat 2.5.06 på Deus semper maior!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skulle inte "de annorlunda" bli utfrysta i församlingen när många blir det även om det inte finns klara orsaker till det...

Kalle af sa...

Lite cyniskt, kanske? Tyvärr också med ett korn av sanning...

Luka(s) sa...

Förr bannlyste man ogifta mödrar från kyrkan, idag är det HBT-personer som man inte vill ha med att göra.

Det historiska perspektivet får mig alltid att fundera på var vi som är liberala i dessa frågor har våra egna blinda fläckar. Vad är det vi skulle förvisa, vilka ser vi ned på?

Jag har tyvärr hört fler historier som Heli H:s, det finns alltför många enskilda och församlingar som beter sig vidrigt mot transsexuella. Och givetvis många som agerar alldeles utmärkt. Men det är väl som med mobbning, så länge man själv bara agerar okey men inte protesterar visar man en tyst acceptans. Så borde det inte vara, alla goda kristna jag vet finns borde uppvisa din typ av civilkurage Kalle!

Anonym sa...

Välkommen på Vaginadag 9.3!

Vi läser Eva Enslers monologer klockan 15 på Klockriketeatern i Helsingfors. Jag koordinerar dagen via www.vdayeurope.org och det blir en grupp på 10-20 kvinnor som står för uppläsningarna. Ingrid Ung kommer att läsa sin egen text om hur det är att vara transsexuell - "Var glad över din Vagina".

Dagen börjar 12 redan, vi har materialbord och Aidsstödcentralen, RegnbågsAnkan och Amnesty är med! Vi bjuder på Vaginakonst, Mamma & Dotter-hörna, Interaktiv lustkonst - Runk Kåtan/för kvinnor över 18 och temabord om förlossningar, menskoppar och ekobindor. Dagen avslutas med Vaginornas Välsignelse-rit och efterdiskussion...

I nästa Z-lehti finns bild & text, om oss! Den utkommer 7.2... länka gärna dit, Kalle! Och ta med gänget och kom!

M.v.h. Monika PG