DN om förföljelse av kristna

Som bekant för mina läsare, har jag redan länge publicerat nyheter om förföljelse av kristna här på bloggen. Dessa är samlade på fliken "Martyrer". Upplyftande läsning är det kanske inte, men jag har tyckt att det är nödvändigt att sprida ens lite information om vad som pågår runt om i världen.
När vi tänker på begreppet "kristen", är det väl mängen som tänker sig en lite löjlig gubbe eller gumma som går i kyrkan och tror på någonting som inte kan bevisas. Men låt dem hållas, för inte gör de ju någon skada. De är ju harmlösa.
Men detta är en mycket begränsad och västerländsk bild av kristna. Man kunde rent av använda ordet "kolonialistisk". De flesta kristna lever nämligen utanför västerlandet - i medeltal är den kristne varken västerländsk eller man, utan en nigeriansk kvinna, har en forskare sagt - och där anses de ofta vara långt ifrån harmlösa! Tvärtom anses de kristna ofta vara så farliga och skadliga att man försöker utrota dem!

Många kristna organisationer försöker hjälpa och sprida kunskap. Men tystnaden från "världsligt" håll är ofta stor. Därför är de välkommet att Erik Helmersson i dagens Dagens Nyheter skriver en kolumn med rubriken Bryt tystnaden om våld mot kristna. För det är just det som behövs - att tystnaden bryts!

Så finns det ju flera religiösa och andra grupper som förföljs, och de skall inte heller glömmas. Människorättssituationen i världen är överlag inte särskilt lysande...

Inga kommentarer: