Frågespalten LX: När man skall ha vigsel hur ska man göra?

Det kom några frågor kring vigseln.

1. Vi vill inte ha något stort bröllop, för det blir för dyrt. Ändå vill jag nog ha vigseln i kyrkan och inte i någon magistrat. Hur skall man gå till väga när man börjar planera bröllop?
Det kan vara bra att börja med att kontakta församlingen för att boka kyrka och präst. Det får gärna ske i god tid, särskilt om kyrkan man vill ha är en populär vigselkyrka och om man vill gifta sig under högsäsong (alltså sommaren).
Så ska man förstås fixa festplats, mat och annat som hör till det, men det har inte församlingen direkt att göra med.
Hindersprövningen bör man skaffa före vigseln, antingen från församlingens kansli eller från magistraten. Det är ett intyg som säger att det inte finns hinder för vigseln, t.ex. att man är gift från tidigare, att man är för nära släkt med varandra eller att man inte har gått skriftskolan. Hindersprövningen är i kraft i fyra månader, så det gör man tidigast fyra månader innan vigseln.
Kravet på skriftskola gäller uttryckligen kyrklig vigsel. Om man inte har gått skriban kan man nog gifta sig, men det sker i så fall i magistraten. Den som vill gifta sig kyrkligt men inte har gått skriban, kan gå i enskild skriftskola, bara man tar kontakt med församlingen eller prästen i tillräckligt god tid.

2. Vi har börjat diskutera att vi skulle gifta oss. Då funderade vi på om man måste vara förlovad först eller om man kan gifta sig utan att vara förlovad?
Förlovar sig gör man i princip genom att komma överens om att gifta sig med varandra. Något formellt krav på hur en förlovning skall se ut finns inte. Ringar, förlovningsfester m.m. är helt frivilligt. Det är förstås inget fel på att fira det stora beslutet, men det är inte heller fel att låta bli.

3. Om vi förlovar oss och sen gifter oss så hur gör man med ringarna? Kvinnan och mannen har ju förlovningsring och sen får kvinnan en till, så hon har två ringar (förlovningsring och vigselring). Men mannen brukar ju inte ha två ringar. Är det bara kvinnan som får vigselring eller ska mannen få en helt ny ring vid vigseln eller behåller han förlovningsringen eller hur gör man?
Det traditionella sättet i Finland är att båda ger varann en förlovningsring och att mannen sedan ger kvinnan en vigselring. Hon har alltså två ringar och han en när de är gifta, precis som du säger.
Men det finns variationer på detta. Det händer att båda ger varann också vigselringar, så att båda har två ringar efter vigseln. Det händer också att paret i så fall hoppar över förlovningsringarna eller använder dem också som vigselringar, och att det gifta paret alltså har bara en ring var. Det kan ju vara en ekonomisk fråga också.

Inga kommentarer: