Tyskland: Katolska teologer efterlyser hbt-acceptans

143 teologie professorer i Tyskland har krävt att den romersk-katolska kyrkan måste överge prästernas celibatlöften, börja prästviga kvinnor och acceptera samkönade par. Allt detta är som bekant emot Vatikanens dogmer.
Efter avslöjandena för ett år sedan om utbredd fysisk och sexuell misshandel utförd av präster, står kyrkan inför en enorm kris, och fler kristna än någonsin har vänt den katolska kyrkan ryggen, säger professorerna enligt Süddeutsche Zeitung 4.2.11, citerad av 365 Gay 7.2.11 (beklagar genomcitatet). ”Kyrkan måste förstå dessa tecken och gå utanför sina förkalkade strukturer för att få ny livskraft och trovärdighet.”
Professorerna efterlyste också en mer demokratisk, mindre centraliserad kyrka, som bl.a. skulle ge de troende möjlighet att påverka valet av präster och biskopar. ”Det som kan avgöras på det lokala planet, borde avgöras där,” säger de i uppropet.

Den tyska biskopskonferensen kom med ett försiktigt välkomnande till professorernas tankar. Uppropet kan förbättra de pågående diskussionerna om reform, men innehåller också en del som är emot kyrkans principer, menade biskoparna.

Uppropet är undertecknat av nästan en tredjedel av Tysklands katolska universitetsteologer samt några österrikare och schweizare. Det är en ovanlig utmaning till Vatikanen, eftersom kyrkan har vetorätt när det gäller utnämnandet av teologer vid Tysklands statliga universitet. 

1 kommentar:

Sixten Granroth sa...

Kanske de borde ha börjat i den sistnämnda ändan, med att ifrågasätta vetorätten. Vilka teologiska motiveringar har den?