Kyrklig ordlista på kyrkans hemsida

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har publicerat en kyrklig ordlista på sin hemsida, berättar KT. Ordlistan innehåller drygt 600 ord, namn och begrepp som ofta förekommer i diskussioner om kyrkan. En del av orden är teologiska termer. Ordlistan är tänkt att både tjäna journalister och ge svar på sådana frågor som till exempel skolelever ofta ställer om kyrkan.
Ordlistan finns på adressen http://evl.fi/ordlista.
Docenten vid Åbo Akademi Yngvill Martola, som senast bearbetat ordlistan, säger: ”Jag tycker ordlistan är viktig för att också andra intresserade än teologer ska ha korrekt information om kyrkliga och teologiska begrepp.”
Ordlistan kompletteras och utvecklas allt efterhand det uppkommer behov av nya ord och uttryck. Olika experter gör ändringar i och tillägg till den via webben. Också besökarna kan föreslå nya ord.
För att få ett exempel tog jag ett slumpmässigt valt ord och hamnade på Etik. Där kunde jag läsa följande:
Etiken är ett läroämne som dels hör in under teologin, dels under filosofin. Den teologiska etiken studerar kyrkans eller den religiösa människans moraliska tänkande och handlande, och grunderna för dem. Föremål för intresset är olika värderingar och de bredare teoretiska föreställningar som ligger bakom dem (metaetik). Den teologiska etiken hör till den systematiska teologins område.
Grunden för den lutherska moralteologin ligger i den så kallade naturliga morallagen. Etiskt riktiga gärningar är styrda av förnuftet, och de kan utföras av alla oberoende av världsåskådning. Människan blir ändå inte frälst genom goda gärningar. Den gyllene regeln har betraktats som den lutherska moralteologins grundnorm. Den uppmanar oss att älska vår nästa som oss själva.

Etik eller moral?
Orden etik och moral används ofta parallellt. Ett konsekvent sätt att skilja dem från varandra vore att använda ordet etik bara för att beskriva den vetenskap som studerar moralen, och ordet moral för att beskriva den mänskliga uppfattningen om vad som är rätt eller fel. Inom den protestantiska världen har ordet etik ändå i stor utsträckning kommit att ersätta det äldre bruket av ordet moral, och särskilt har adjektivet ’etisk’ etablerats som ett uttryck för en moralisk verksamhet.

Inga kommentarer: