Minareetit eivät häiritse

Sveitsissä pidettiin äskettäin kansanäänestys minareettien kohtalosta. Siellä maan neljä minareettia olivat niin kova pala etteivät sveitsiläiset halua niitä lisää. Suomessa Perussuomalaiset ovat samoilla linjoilla.
Minua ne eivät häiritsisi.
Eurooppalaiset minareetit ovat hiljaisia, saimme lukea sunnuntain Hufvudstadsbladetista. Meillä eivät muezzinit huuda. Kirkonkellot ovat siis häiritsevämpiä, ainakin mitä ääneen tulee.
Minareettien vastustus perustuneekin pitkälti islamofobiaan tai xenofobiaan, siis pelkoon tai ainakin epäilyyn muslimeja ja vierasta kohtaan. Jos muslimit saavat näkyä, he ottavat vallan, terrorismi laajenee ja suomalaiset jäävät ilman työtä. Muka.
Minusta asia on vallan toisin. Maassamme on ollut sekä muslimeja että moskeijoita jo pitkälle toista vuosisataa. Islaminuskoa tunnustavat kansalaisemme ovat kukoistava osa yhteiskuntaamme, ja monet heistä taistelivat ja kaatuivat viime sodissamme kristittyjen, juutalaisten, ateistien ja muiden rinnalla.
Viime vuosikymmeninä muslimeja on tosin tullut maahamme yhä enenevässä määrin, ja sitä paitsi uusista maista ja kulttuureista. Tämä on haastanut maassa ennestään asuvien inhimillisyyttä. Molemmin puolin on esiintynyt sopeutumisongelmia.
Mutta vastaus ongelmiin ei ole uskonnonvapauden riistäminen keneltäkään. Se, jos mikä, johtaisi alemmuudentunteeseen, marginalisoitumiseen ja radikalisoitumiseen, ja sen kautta mahdollisesti jopa terrorismiin. Yhteiskunnanrauhan takaaminen ei tapahdu kaikkien samankaltaistumisen, vaan samanarvoisuuden kautta.
Toinen ongelma, joka on tässä yhteydessä otettu esiin, on kristittyjen vainot, pahoinpitelyt ja tapot eräissä muslimivaltioissa. Tätä ei tietenkään voi hyväksyä.
Mutta ei asiaa paranna se, että me käyttäytyisimme samalla tavoin muslimeja vastaan omassa maassamme. Päin vastoin, se ottaa meiltä pohjan uudistusten vaatimiselta muihin maihin; vastaus siihen olisi oikeutetustikin tyly: "Paraskin sanoja!"
Arkkitehtonisesti minareetit olisivat uusi ilmiö kaupunkikuvassamme, mutta sorjat tornit olisivat kyllä huomattavasti esteettisempi lisä kuin monet betoni-, teräs- ja lasihirviöt jotka nykyään rumentavat maisemaa. Muutama minareetti siellä täällä ei asiaa mitenkään pahenna!

Inga kommentarer: